13:28:13 14.07.2020
 
Stiri

Cum își bate joc Dodon de pensionarii din R. Moldova și de persoanele care urmau să primească timp de cinci ani pensia soțului decedat: Minciunile, scoase în vileag prin cifre

Economie 27.02.2020 12:55 Vizualizări4765 Autor: Ziarul National
Cum își bate joc Dodon de pensionarii din R. Moldova și de persoanele care urmau să primească timp de cinci ani pensia soțului decedat: Minciunile, scoase în vileag prin cifre


Deși a lansat cu mare tam-tam, în anul 2019, mai multe inițiative sociale pe timpul când nu controla Guvernul, președintele Igor Dodon este nevoit să dea înapoi acum, de când și-a instalat propriul Executiv.

Astfel, contrar promisiunilor anterioare, pensionarii din R. Moldova urmează să primească în acest an mai puțini bani în urma indexărilor de la 1 aprilie și 1 octombrie. Totodată, nu toate persoanele care urmau să primească timp de cinci ani pensiile soților decedați vor beneficia de acest drept, în urma unor modificări ale legislației aprobate astăzi de către deputații socialiști și democrați.

Mișmașurile socialiștilor, la indicația lui Dodon, au fost scoase la iveală de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, în cadrul ședinței Parlamentului.

Astfel, potrivit deciziei Parlamentului din decembrie 2019, pensiile a peste 430 de mii de cetățeni urmau a fi indexate cu câte 4,8% de la 1 aprilie și, respectiv, 1 octombrie, adică 9,6% în total în 2020. Majorarea pensilor ar fi fost, în asemenea caz, cu câte 72 de lei primăvara și toamna. Acum, guvernarea socialiștilor a modificat legislația, iar indexarea de la 1 octombrie va fi de doar 3%. Drept urmare, un pensionar care are 1 500 de lei lunar va primi cu 27 de lei mai puțin.

De asemenea, Perciun a scos în vileag faptul că, deși Dodon a promis că pensia soțului decedat va fi primită, timp de cinci ani de la momentul pensionării beneficiarului, de către persoana rămasă în viață, acum a fost introdusă o prevedere care micșorează numărul celor ce urmează să beneficieze de acest drept. Mai exact, acum vor putea primi acești bani numai cei care au pensii sau salarii mai mici de 2 600 de lei.

„Bătaie de joc!”, a comentat Perciun, adăugând că cei mai loviți sunt din nou săracii, persoanele cu cele mai mici pensii, iar actuala guvernare recurge la aceste tăieri pentru că „nu sunt bani”.

Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a recunoscut că guvernarea taie din veniturile pensionarilor. „Procentele pot fi mai mici, dar produsele - mai multe”, a spus el, spre amuzamentul colegilor din Parlament.

Liderul fracțiunii parlamentare a PD, Dumitru Diacov, a anunțat că deputații democrați vor susține propunerile Guvernului care au fost criticate de opoziție, adăugând că legislatorii trebuie să se gândească la faptul „cum să facă R. Moldova bani”, nu numai „cum să-i împartă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md