22:51:14 17.06.2024
Stiri

Critici DURE la adresa majorității parlamentare, după ce l-a lăsat cu ochii în soare pe câștigătorul concursului pentru funcția de director ANRE. „Miroase a SCANDAL”. Radu Marian vine cu EXPLICAȚII: „Recunoaștem erorile, vom modifica procedurile”

Actualitate 12.04.2023 18:15 Vizualizări2927 Autor: Ziarul National
Critici DURE la adresa majorității parlamentare, după ce l-a lăsat cu ochii în soare pe câștigătorul concursului pentru funcția de director ANRE. „Miroase a SCANDAL”. Radu Marian vine cu EXPLICAȚII: „Recunoaștem erorile, vom modifica procedurile”


Reprezentanții majorității parlamentare, inclusiv președintele Comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Radu Marian, și șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, sunt criticați dur de expertul în energetică Sergiu Tofilat, după ce a fost anulat concursul pentru suplinirea funcției de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), deși fusese anunțat un câștigător încă pe 23 februarie 2023. De cealaltă parte, Radu Marian și-a cerut scuze de la angajatul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Vasile Plămădeală, și a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL că de ce a fost anulat concursul câștigat de acesta.

„Asta miroase a scandal de proporții. Omul participă de două ori la concurs pentru șefia ANRE și din a doua încercare se clasează pe primul loc. După aceasta, Comisia juridică, numiri și imunități se trezește și spune că persoana nu poate candida. De la început nu se putea verifica dacă acest candidat îndeplinește condițiile legale? Îl pui să alerge după documente, să participe la audieri și la urmă îi dai un șut în fund?! Bătaie de joc și incompetență! Cine își asumă responsabilitatea pentru această situație, Olesea Stamate sau Radu Marian? Ar fi cazul să vă cereți public scuze, să explicați care a fost greșeala și ce veți întreprinde ca să nu se mai repete”, a menționat Tfilat într-o postare pe Facebook.

Citește și: A câștigat CONCURSUL pentru funcția de director al ANRE, remunerată cu un salariu de circa 90 000 de lei, dar astăzi a aflat din presă că totul s-a ANULAT. „Mi s-a transmis neoficial că PAS are deja un candidat, care anterior nu era disponibil”

Potrivit lui, cu așa abordare niciun specialist care se respectă nu va mai participa la concursurile pentru funcțiile publice. „Și da, voi urmări foarte atent cine totuși va fi selectat pentru această funcție și ale cui interese va reprezenta”, a subliniat Tofilat.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că regretă faptul că Vasile Plămădeală s-a pomenit în această situație, dar adaugă faptul că autoritățile au procedat corect când au decis organizarea unui nou concurs.

„La acest concurs, Vasile Plămădeală a luat cel mai mare punctaj și a fost propus plenului Parlamentului pentru numire. Conform procedurii înscrise în lege, până a fi înaintat în plen, candidatura domnului Plămădeală a fost trimisă Comisiei juridice, numiri și imunități pentru a fi avizată și pentru a confirma faptul că acest candidat corespunde normelor legale. Comisia juridică a constatat și a emis o decizie care denotă că domnul Plămădeală nu corespunde criteriului legal, care presupune trei ani de experiență de conducere într-o instituție publică sau entitate reglementată de ANRE. Amintesc că domnul Plămădeală ocupă în acest moment funcția de consilier pe probleme de comerț în secția politică a Delegației UE în Moldova.

Pentru a nu admite riscuri legale iminente și a nu admite orice contestare în instanță a numirii în Parlament, Comisia economie, buget și finanțe a decis astăzi să anuleze rezultatele concursului respectiv și să lanseze altul nou. Comisia condusă de mine recunoaște erorile de proces și va modifica procedurile, astfel încât, pe viitor, orice dosar depus la ANRE să fie consultat în prealabil cu Comisia juridică, până la admiterea la proba publică a interviului. Regret situația extrem de neplăcută în care a fost pus domnul Plămădeală și vreau să-mi prezint scuze publice”, a precizat Radu Marian.

În același timp, Radu Marian respinge declarația lui Vasile Plămădeală, potrivit cărora majoritatea parlamentară PAS „ar avea deja un candidat pentru aceasta poziție, care la etapa concursului nu era disponibil pentru participare”.

„Apreciem mult abilitățile profesionale ale lui Vasile Plămădeală și apreciem contribuția sa la serviciul public în R. Moldova, lucru reflectat și în rezultatele concursului. În același timp, respingem acuzațiile de motivare politică în spatele deciziei de anulare a concursului, altfel nu ar fi luat cel mai mare punctaj dintre toți candidații”, a conchis Radu Marian.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md