22:20:23 24.06.2024
Stiri

Primarul Ion Ceban vrea TARIFE mai mari la apă și canalizare în Chișinău, dar spune că autoritățile centrale vor să facă „rău poporului”. „Au pregătit mai multe „surprize”. Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac”

Actualitate 26.01.2023 10:58 Vizualizări1998 Autor: Ziarul National
Primarul Ion Ceban vrea TARIFE mai mari la apă și canalizare în Chișinău, dar spune că autoritățile centrale vor să facă „rău poporului”. „Au pregătit mai multe „surprize”. Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac”


Primarul general al capitalei, Ion Ceban, nu este mulțumit de faptul că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ridicat tariful la apă și canalizare doar până la 15,30 de lei în capitală și insistă pentru un preț de 24 de lei. În acest sens, edilul amenință că municipiul poate rămâne fără apă și canalizare, iar mirosul urât de la Stația de Epurare va cuprinde tot orașul.

„Riscul ca orașul să rămână fără apă este foarte mare în continuare. Din cauză că au fost tergiversate procesele la maximum pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la restul serviciilor se țineau lanț, „Apă Canal Chișinău” a acumulat datorii la energia electrică. Compania „Premier Energy” deja a deconectat unele obiective ale întreprinderii. Pentru două luni, suma datoriei este de 78 de milioane de lei la energia electrică. Întreprinderea „Apă Canal Chișinău” nu are acești bani în cont, dar achită eșalonat, după posibilitate. Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la „Apa Canal Chișinău” în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Citește și: Se SCUMPESC apa și canalizarea în Chișinău. Locuitorii capitalei vor plăti peste 15 lei pentru un metru cub de apă

Potrivit primarului general, autoritățile centrale ar fi pus la cale un „complot” împotriva sa.

„Am făcut tot posibilul pentru a atenționa toate instituțiile centrale, dar mi-au întors spatele cei de la guvernare. Ajustările făcute recent la costurile pentru apă și canalizare de către ANRE sunt insuficiente. Prea târziu au fost ajustate prețurile, iar din această cauză poate falimenta întreprinderea. Plățile încă nu au reușit să vină chiar și cu acele majorări, iar astăzi riscul cel mai mare este că întreprinderea poate rămâne fără energie electrică. Tare își doresc ei ca această întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat. Dacă Guvernul se va forța nota la ANRE, atunci orașul riscă să rămână fără apă și canalizare, dar și instituția strategică va da faliment. Acesta este scopul de bază al guvernării. Totodată, prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în capitală, un alt obiectiv al guvernării de a da vina pe Primăria Chișinău”, a punctat Ion Ceban.

Sursa citată a reiterat că locuitorii capitalei plătesc cel mai mic preț pentru apă și canalizare: „Cu toate ajustările recente efectuate de ANRE, costul la serviciile de apă și canalizare din Chișinău rămân a fi practic cele mai mici din republică și din Europa. Între timp, aduc aminte guvernării că au scumpit de șapte ori gazul, de aproximativ trei ori energia electrică și rata inflației a fost anul trecut de peste 30%”.

În opinia lui Ceban, guvernarea ar vrea răul cetățenilor din Chișinău.

„Obiectivele guvernării: să falimenteze una dintre cele mai strategice întreprinderi ale Chișinăului la etapa actuală; să fie oprite toate procesele pentru ca mirosul neplăcut să revină în capitală; să dea vina pe Primăria Chișinău. Din interiorul PAS, cunoaștem că au pregătit mai multe „surprize” pentru a-și bate joc de oameni. Trebuie să stea la pușcărie pentru ilegalitățile pe care le fac, abuz în serviciu, rea intenție, trafic de influență și alte acțiuni care cad sub incidența Codului administrativ, penal și contravențional. Este josnic să vrei rău poporului tău”, a conchis Ion Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md