23:32:58 19.07.2024
Stiri

Prețurile la produsele petroliere au fost majorate NEJUSTIFICAT: „E un acord de CARTEL demonstrativ. Băieții ȘMECHERI au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar”

Actualitate 04.01.2022 12:12 Vizualizări5079 Autor: Ziarul National
Prețurile la produsele petroliere au fost majorate NEJUSTIFICAT: „E un acord de CARTEL demonstrativ. Băieții ȘMECHERI au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar”


UPDATE // Prețurile la carburanți se vor scumpi și mâine, 5 ianuarie curent. ANRE a anunțat că prețul maxim de referință pentru benzină și motorină va crește cu 13 bani.

Astfel, un litru de benzină A 95 va costa 21,43 de lei, iar un litru de motorină - 17,86 de lei.„Asistăm azi la un acord de cartel demonstrativ din partea celor mai mari petroliști. În mod sincron și nejustificat, companiile petroliere au majorat prețurile la benzină cu 59 - 60 de bani și la motorină cu 30 - 31 de bani. Chipurile, din cauza creșterii accizelor. Accize au fost majorate din 1 ianuarie, dar știu sigur că importurile au fost efectuate la finele lunii decembrie. Cei trei mari importatori au achitat accizele vechi”, a declarat fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.

Potrivit sursei citate, prețurile vechi la pompă trebuiau păstrate încă cel puțin două săptămâni.

„Dar băieții șmecheri au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar 0,60 de lei pentru un litru de benzină și 0,31 de lei pentru un litru de motorină. În mod normal, reprezentanții Consiliului Concurenței urmau astăzi să descindă în oficiile marilor companii petroliere. Era suficient doar să ceară ultimele declarații vamale de import al carburanților și ultimele documente de plată a accizelor. Astfel, urma să se constate majorarea sincronizată și nejustificată a prețurilor la panou și amendarea drastică a petroliștilor, care au participat în acest acord de cartel”, a menționat Slusari într-o postare pe Facebook.

În același context, fostul vicepreședinte al Parlamentului a amintit că instituția este nefuncțională încă din 11 august 2021, iar petroliștii fac ce doresc.

„Consiliul Concurenței este decapitat și impotent. Tace și Dumitru Alaiba, care ne-a promis până la finele anului 2021 apariția unui alt organ de reglementare, care ar substitui Consiliul Concurenței și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În realitate, după cinci luni de promisiuni, avem o „reformă” eșuată, un Consiliul Concurenței nefuncțional, fără conducere. Avem și niște grupări monopoliste, care se joacă cu prețuri cum vor. În același timp, oamenii plătesc din greu incompetența unor politicieni și abuzurile necontrolate ale unor baroni din economie”, a subliniat politicianul.

Acesta a mai adăugat că unele companiile mici, care nu pot importa produsele petroliere și procură acestea de la petroliști mari, nu participă în acorduri de cartel și afișează prețuri mai mici la carburanți. „Doar că ponderea acestor companii pe piață este, din păcate, una minusculă”, a conchis acesta.

Amintim că, începând de astăzi, 4 ianuarie, litrul de benzină costă până la 21,30 de lei, cu 60 de bani mai mult decât pe 3 ianuarie. În același timp, litrul de motorină a ajuns să coste 17,73 de lei, cu 31 de bani mai mult.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md