20:15:28 28.05.2023
Stiri

DOC // Primăria Chișinău și CMC ar intenționa să fenteze ANRE pentru a MAJORA tariful la APĂ și canalizare. Conducerea „Apă-Canal Chișinău” vorbește despre un tarif de peste 22 de lei pentru un metru cub de apă

Actualitate 02.11.2022 12:29 Vizualizări1196 Autor: Ziarul National
DOC // Primăria Chișinău și CMC ar intenționa să fenteze ANRE pentru a MAJORA tariful la APĂ și canalizare. Conducerea „Apă-Canal Chișinău” vorbește despre un tarif de peste 22 de lei pentru un metru cub de apă


Tariful pentru apă și canalizare în Chișinău ar trebui să fie cel puțin 22,67 de lei pentru un metru cub, susține directorul „Apă Canal Chișinău”, Irina Gutnic. Drept urmare, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să se întrunească mâine, 3 noiembrie, în ședință, pentru a lua o decizie „cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. Apă Canal Chișinău”. De partea cealaltă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că ar fi vorba de o ingerință a CMC în activitatea instituției de reglementare.

Potrivit ANRE, S.A. „Apă Canal Chișinău” activează acum în baza unor acorduri internaționale de împrumut și nu are competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare și/sau de epurare a apelor uzate.

„În conformitate cu Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă, pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate prestate de operatori la nivel de municipiu şi care activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, ratificate sau aprobate de Parlament, Guvern sau de consiliile locale, se stabilesc în conformitate cu metodologia tarifară și se aprobă de către ANRE. În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu metodologia tarifară și se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare”, argumentează ANRE.

Astfel, aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală, susține instituția de reglementare.

De menționat că „Apă-Canal Chișinău” solicită ca CMC să aprobe preluarea restanțelor din acordurile de împrumut semnate cu BERD și Banca Europeană pentru Investiții, pentru ca mai apoi să majoreze tariful la apă și canalizare.

Actualul tarif este de 8,65 de lei pentru apă și 2,04 lei pentru canalizare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md