13:46:03 23.09.2018
 
Stiri

Comentator politic: „Crearea ALIANȚEI postelectorale va depinde foarte mult de implicarea partenerilor noștri occidentali”

Politică 07.06.2018 12:19 Vizualizări670 Autor: Ziarul National
Comentator politic: „Crearea ALIANȚEI postelectorale va depinde foarte mult de implicarea partenerilor noștri occidentali”

„Relațiile R. Moldova cu SUA erau văzute la început de an de mulți analiști drept iremediabil compromise. Ambasadorul SUA critica Guvernul și Parlamentul pentru schimbarea sistemului electoral și politici excesive împotriva presei (ruse). Vizita Ministrului de Externe Ulianovschi la Departamentul de Stat a fost considerată de unii comentatori pizmași drept lipsită de sens și de mesaj. S-a ajuns chiar să se spună că toate încercările democraților „de a se pune bine pe lângă autoritățile americane”…eșuează”, scrie analistul politic Cornel Ciurea.

Potrivit lui Ciurea, ulterior a urmat vizita Asistentului Adjunct al Secretarului de Stat, Bridget Brink, și a unei delegații conduse de Congresmanul SUA William Hurd. „Tot în aprilie, în cadrul Congresului SUA a fost lansată ideea unei rezoluții cu privire la R. Moldova, în care Rusiei i s-ar cere să retragă trupele şi munițiile din regiunea transnistreană. Atât speakerul Parlamentului, Andrian Candu, cât și ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, au efectuat și ei câte o vizită de lucru peste Ocean. A fost numit, în sfârșit, după o pauză lungă, Ambasadorul Moldovei în SUA. În cele din urmă, vizita președintelui PD în SUA și întâlnirile lui cu congresmenii americani și cu societatea civilă vorbesc despre o temperatură normală a relațiilor moldo-americane”, preciază Ciurea.

Acesta a mai adăugat că „doar Viorel Țopa de la Frankfurt a preferat să atace direct SUA și Guvernul Moldovei în chestiunea construirii unui sediu al Ambasadei SUA în locul Stadionului Republican”: „Deloc surprinzător, critica a fost reluată de noul primar de Chișinău, Andrei Năstase, care, totuși, a avut bunul-simț să nu fie la fel de virulent ca propriul patron”.

Cornel Ciurea anticipează cum va arăta relația moldo-americană, mai ales că în toamnă vom avea alegeri parlamentare. „SUA au desigur interese geopolitice în regiune și, din această cauză, ocazional, declară pe diverse căi că vor prefera o majoritate proeuropeană după alegerile din toamnă, deși sunt gata să coopereze cu orice guvern. În acest sens, doleanța lor este în consonanță cu vrerea politică a PD, care urmărește același obiectiv.

Din acest punct de vedere, victoria opoziției în Chișinău nu pare să deranjeze mult PD. Întărirea blocului proeuropean, în condițiile unei concurențe cinstite, poate crea premise pentru un dialog serios între PD și opoziția proeuropeană. Există doar anumite temeri că unele forțe dubioase din interiorul opoziție proeuropene ar putea după alegeri să facă stânga împrejur și să se alieze cu socialiștii. Observăm deseori complicități îngrijorătoare dintre unii lideri ai opoziției de dreapta și adepții declarați ai Moscovei, precum e Renato Usatîi. Din această cauză, tocmai în perioada de după alegeri, relația cu SUA ar putea să ne fie de mare ajutor.

Astfel, crearea alianței postelectorale va depinde foarte mult de implicarea partenerilor noștri occidentali. În pofida existenței unor resentimente acute în interiorul partidei proeuropene, un lucru este clar – atât Washingtonul, cât și Chișinăul doresc un parcurs neabătut pentru R. Moldova”, a conchis analistul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md