14:50:06 08.05.2024
Stiri

CHIȘINĂU // Una dintre cele mai frumoase construcții din Uniunea Sovietică riscă să rămână în ruine

Social 23.08.2014 14:02 Vizualizări4309 Autor: Daniela Hadei
CHIȘINĂU // Una dintre cele mai frumoase construcții din Uniunea Sovietică riscă să rămână în ruine


Râs cu plâns // A găzduit ani la rând reprezentații de circ, expoziții și spectacole. Dacă pe vremuri era considerată cea mai frumoasă construcție din Uniunea Sovietică și una dintre cele mai mari din lume, acum riscă să devină o ruină

Responsabilii Circului din Chișinău anunță că acum acesta este în reparații. După zece ani în care a fost închis, Circul și-a redeschis ușile în primăvara curentă, dar numai pentru sala mică. Deocamdată, nu se știe când își va putea reveni în totalitate Circul „adormit” din 2004.

1 900 de locuri

Circul de Stat din Chișinău a fost construit în 1981. Printre autorii proiectului și unii realizatori ai lui se numără arhitecții S. Șoihet și A. Kirilenko, inginerii T. Goriunova și M. Șein, brigadierul A. Parsin, electrosudorul-montor M. Postolache și muncitorul-marmurist N. Startev.

Sala de spectacole a Circului dispune de 1 900 de locuri în amfiteatru. Arena are un diametru de 13 metri, iar cupola este demontabilă. Circul dispune de un manej de repetiții, camere pentru artiști și personalul de serviciu, încăperi speciale pentru animale și un punct veterinar. În jurul sălii de reprezentații se întinde un foaier în semicerc și terase de vară cu o vedere asupra orașului.

60 de spectacole, într-o lună

În clădirea Circului au avut loc reprezentații atât ale artiștilor autohtoni, cât și ale celor de peste hotarele Moldovei. Lunar, în Circul din Chișinău se jucau de la 30 la 60 de spectacole și asta în ciuda faptului că restul trupelor de circ din Uniunea Sovietică prezentau doar de 12 ori pe an. În 1982 s-a deschis punctul de veterinari, care se află într-o clădire din spatele circului.

Scaune rupte, săli goale, tone de gunoi

Din 2004, clădirea Circului a fost închisă „pentru renovare”. Pe arena principală a Circului nu mai erau clovni și animale dresate, scaunele erau rupte, pereții desenați, camerele pentru personal erau goale, iar pe coridoare își făceau loc tot mai multe mormane de gunoi. Arena pentru antrenament, însă, s-a menținut într-o stare bună și este folosită în mod regulat. Din aprilie anul trecut, noul director general al Circului este Andrei Locoman. El afirmă că a găsit clădirea într-o stare deplorabilă. „Nu am cuvinte să o descriu. Erau tone de gunoi. Fără curent electric, apă și fără angajați”, ne-a spus Andrei Locoman.

Din întreprindere de stat, în una privată

În anul 2006, Circul a fost reorganizat din întreprindere de stat într-o societate pe acţiuni. Cu un an mai târziu, Circul a fost propus spre vânzare. Drept rezultat, în 2008 a fost încheiat un contract de uzufruct cu o companie din Cipru, pe un termen de 29 de ani. Potrivit contractului, firma cipriotă îşi asuma cheltuielile pentru renovarea şi întreţinerea clădirii, precum şi cheltuielile pentru salariile angajaţilor. Compania însă nu şi-a onorat obligaţiile contractuale, iar în martie 2011, Curtea de Apel Economică a declarat nul contractul de privatizare a Circului. Cu toate că prima încercare de privatizare a Circului s-a soldat cu eşec, autorităţile speră să găsească un investitor care să pună Circul pe picioare. „Am vrea ca acest patrimoniu să nu fie supus distrugerii. Circul are niște datorii istorice și abia după acoperirea lor va putea avea un statut funcțional. Ne dorim să nu înstrăinăm clădirea”, a menționat Aliona Strâmbeanu, șefă a Direcției Arte din cadrul Ministerului Culturii.

Noi spectacole în toamnă

Instanța de judecată a dispus reîntoarcerea clădirii Circului în proprietatea statului. Acum, actuala administrație pregătește mai multe spectacole. „Am scris mai multe proiecte pentru a găsi un finanțator, avem diverse discuții, dar nu și un răspuns exact. Nu stăm pe loc, am acoperit geamurile sparte de la primul etaj, am pus uși, camere de supraveghere în manejul mare. Am asigurat cu apă, curent electric, internet. Facem și studii de fezabilitate. Vrem să păstrăm ceea ce a mai rămas din această clădire importantă. Între timp, lucrăm la programele care vor fi în toamnă și iarnă”, a declarat directorul general al Circului. Potrivit lui, reprezentațiile vor reveni la Circ în perioada 26 septembrie – 2 noiembrie și vor fi prezentate 30 de spectacole. Pentru cel din iarnă nu s-a stabilit o dată exactă, dar se știe că va fi după 20 decembrie. Spectacolele vor fi la fel în sala mică. Andrei Locoman a specificat că se lucrează și la proiecte de reparație capitală a Circului, iar din punct de vedere arhitectural, clădirea nu va avea de suferit.

Tamara Nesterov, arhitect, doctor în studiul artelor, Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei:

„Clădirea Circului este de o valoare națională, în special pentru forma arhitecturală exactă și inedită. De asemenea, forma circulară deosebită corespunde funcției. Trebuie luată sub protecția statului, pentru că este unică în R. Moldova. Circul este considerat un monument de arhitectură din perioada sovietică”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md