22:15:37 19.05.2024
Stiri

Moscova ignoră în continuare solicitarea Chișinăului privind extrădarea condamnatului Ilan Șor, iar Secretariatul General al INTERPOL „nu-și onorează obligațiile de a interveni”: „Cazul Șor nu este unul politic”

Actualitate 08.05.2024 14:22 Vizualizări1006 Autor: Raisa Lozinschi
Moscova ignoră în continuare solicitarea Chișinăului privind extrădarea condamnatului Ilan Șor, iar Secretariatul General al INTERPOL „nu-și onorează obligațiile de a interveni”: „Cazul Șor nu este unul politic” DW
Fugarul Ilan Șor a lansat la Moscova, pe 20 aprilie curent, blocul „Pobeda”


Autoritățile Federației Ruse ignoră în continuare solicitările Republicii Moldova privind extrădarea lui Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară. În același timp, nici Secretariatul General al OIPC INTERPOL nu-și onorează obligațiile de a interveni în astfel de cazuri, acuză Chișinăul.

Oamenii legii din R. Moldova nu au nici acum o confirmare oficială a faptului că fugarul Ilan Șor se află în Federația Rusă, acolo unde a lansat recent, în cadrul unui eveniment public, un bloc politic, constituit din câteva partide de la Chișinău. Începând cu luna iunie 2019, când a fugit din R. Moldova, și până la începutul anului curent, Ilan Șor s-a aflat în Israel, dar a putut călători în mai multe state. În ultimele luni, acesta a apărut în evenimente publice organizate în Federația Rusă, inclusiv la întâlniri cu demnitari de la Moscova.

„Autoritățile ruse nu răspund la interpelările adresate de către BNC INTERPOL Chișinău”

„Din informații operative și din surse deschise, cunoaștem că Ilan Șor se află în Federația Rusă, însă o confirmare oficială a acestui fapt nu deținem, deoarece autoritățile ruse nu răspund la interpelările adresate de către BNC INTERPOL Chișinău către BNC INTERPOL Moscova. Ultimul mesaj recepționat din partea omologilor ruși datează din 14.02.2024, prin care se comunică despre imposibilitatea întreprinderii oricăror acțiuni pe marginea subiectului dat, invocându-se că implicarea în cazul Șor este contradictorie articolului 3 din Constituția OIPC INTERPOL și anume prezența caracterului politic al cazului”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției (IGP), oferit la solicitarea Ziarului NAȚIONAL.

Aceeași sursă precizează că, ulterior, au fost adresate mai multe demersuri cu solicitarea de întreprinde măsuri în acest caz, însă autoritățile de la Chișinău nu au primit niciun răspuns.

Rusia încalcă regulile INTERPOL, iar ultimul „nu-și onorează obligațiile”

IGP acuză Federația Rusă că, în calitate de stat-membru al OIPC INTERPOL, încalcă prevederile Constituției Organizației și Regulile de procesare a datelor INTERPOL, „întrucât ignoră și nu oferă răspunsuri la interpelările adresate de către BNC INTERPOL Chișinău, care necesită un răspuns obligatoriu”.

Mai mult, și Secretariatul General al INTERPOL nu-și onorează obligațiunile în cazul Șor.

„Prin răspunsul Secretarului General al INTERPOL din 13.02.2024, la demersul oficial de asistență pe acest caz adresat conducerii Organizației din numele conducerii Poliției R. Moldova, ni s-a comunicat faptul că este responsabilitatea fiecărui stat membru în parte, în baza legislației naționale, să decidă dacă și în ce măsură poate acționa pe marginea unei solicitări recepționate din partea altui stat membru. Prin acest răspuns, reprezentanții Secretariatului General al OIPC INTERPOL nu-și onorează obligațiile de a interveni în astfel de cazuri pentru a respecta întocmai prevederile Constituției și Regulilor INTERPOL”, susține Poliția R. Moldova.

Potrivit IGP, „cazul Șor nu este unul politic”, așa cum invocă autoritățile din Federația Rusă.

„Șor este căutat la nivel internațional pentru arest și extrădare și acest aspect a fost aprobat și decis atât de către Comisia de Control al Fișierelor a OIPC INTERPOL, cât și de către Secretariatul General al OIPC INTERPOL”, punctează IGP în răspunsul oferit Ziarului NAȚIONAL.

Ce soluții are R. Moldova?

Menționăm că Ministerul Justiției a expediat, pe 16 februarie curent, la adresa Procuraturii Generale a Federației Ruse, prin canalele diplomatice, cererea oficială de extrădare a lui Ilan Șor, dar tot nu a primit vreun răspuns.

„Deocamdată, Ministerul Justiției nu a recepționat niciun răspuns de la Procuratura Generală a Federației Ruse”, ne-a transmis Serviciul de presă al instituției.

Întrebată ce soluții are R. Moldova în asemenea situații și dacă statul nostru va răspunde cu aceeași monedă, adică nu va extrăda rușii condamnați de către instanțele de judecată rusești, conducerea IGP a remarcat faptul că cererile de extrădare în privința persoanelor căutate în baza mandatului de arest sunt înaintate de către Procuratura R. Moldova, iar cererile de extrădare vizând persoanele condamnate - de către Ministerul Justiției.

„Prin urmare, este de competența autorităților judiciare de a se expune asupra soluțiilor care ar putea fi implementate în cazuri similare în cooperarea cu omologii din Federația Ruse în ceea ce îi privește pe cetățenii ruși reținuți pe teritoriul statului nostru în vederea ulterioarei extrădări”, arată IGP.

Cerere de urgentare a extrădării, recepționată de Israel

Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat că autoritățile de la Chișinău au expediat o solicitare în Israel ca examinarea cererii de extrădare a lui Ilan Șor să fie urgentată, astfel încât deputatul fugar să-și ispășească pedeapsa în Republica Moldova.

„Nu avem un răspuns ce ține de solicitarea noastră de urgentare. Așteptăm răspunsul autorităților israeliene. Cel puțin, am primit confirmarea că a fost primită cererea. Deja autoritatea israeliană urmează să ia decizia. Colegii de la Procuratura Anticorupție au cercetat experiența Israelului pe alte cazuri și au fost cazuri când statul Israel a dat permisiunea ca persoana să-și execute pedeapsa pe teritoriul altui stat, deși deținea cetățenia israeliană”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul unei emisiuni de la RliveTV, la finele lunii aprilie curent.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat definitiv, pe 13 aprilie 2023, la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, fiind găsit vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei, bani proveniți din frauda bancară.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 693 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md