12:32:43 20.04.2019
 
Stiri

Cetățenii R. Moldova vor fi informați, direct la frontieră, despre sistemul mixt: Șefa CEC îi îndeamnă pe cei aflați în străinătate să devină „funcționari electorali”

Politică 18.04.2018 13:44 Vizualizări1336 Autor: Ziarul National
Cetățenii R. Moldova vor fi informați, direct la frontieră, despre sistemul mixt: Șefa CEC îi îndeamnă pe cei aflați în străinătate să devină „funcționari electorali”

Cetățenii Republicii Moldova care traversează punctele de trecere a frontierei în această perioadă vor fi informați despre modalitatea de votare peste hotarele țării la următoarele alegeri parlamentare.

Acțiunea este organizată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit CEC, la toate punctele de frontieră, angajații de Poliției de frontieră vor oferi cetățenilor, care vin și pleacă din republică, pliante informative privind noul sistem electoral mixt, procedura de înregistrare prealabilă și alte proceduri electorale. De asemenea, urmează a fi deschise puncte de informare la ambasadele și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare, unde cetățenii moldoveni vor putea să se informeze pentru a merge la vot conștient și pregătiți.

Totodată, la Aeroportul Internațional Chișinău vor fi difuzate spoturi video și vor fi plasate postere informative, acțiuni care vor dura pe tot parcursul lunii aprilie 2018.

„Noi dorim să vedem în cetățenii noștri parteneri în buna organizare și desfășurarea alegerilor, care pe lîngă participarea la vot, să devină funcționari electorali, să se implice activ în procesul de identificarea localităților pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare, observarea alegerilor, îmbunătățirea calității listelor electorale”, a declarat Alina Russu, șefa CEC.

Campania de informare a alegătorilor se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihail 18.04.2018 14:00

Este corect ceea ce se face, fiecare cetatean trebuie sa fie informat despre sistemul dat, sa cunoasca toate surplusurile lui si minusurile.

Sorin 18.04.2018 14:37

La cît sa discutat acest subiect în ultimul an, nuștiu dacă mai este cineva prin țară care să nu cunoască detalii despre sistemul MIXT, unde mai dai că vreeo 60% din cetățeni și-au dorit acest sistem

purice 18.04.2018 14:54

si totusi cetateni au fost tare dusi in eroare cu mecanismul de manipulare a opozitiei care stiu ca nu au personaje ce real ar putea avea votul direct de la un ceatean , de aia ar trebui sa informam toti cetateni cu drept la vot despre modalitatea de alegere apreciata chiar si de UE.

Andrei 18.04.2018 14:57

Până la urmă tot se vor gasi sa polemizeze la acest subiect, chiar de este transparenta si acces la informatie. Moldovenii sunt un popor lenos si ei intentionat creeaza circumstante de smiorcaieli decit sa se conformeze si sa participe la crearea conditiilor de functionalitate.

Spencer 18.04.2018 16:29

Își bat capul totuși ai noștri să informeze corect cetățenii să mai zică după aia că nu vor ști alegătorii cum să voteze!

Alexei 18.04.2018 17:40

Astfel de campanii de informare, demonstrează că se dorește atît o transparență mai mare a procesului electoral cît și ca cetățenii din diasporă să aibă posibilitatea de a se implica activ în alegeri.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md