CÂT ne costă pregătirea unei ciorbe în Post? „Este PRIMUL AN când prețurile CRESC ZILNIC”
În perioada Postului s-ar părea că ar trebui să cheltuim mai puțin pentru produsele alimentare, însă anul acesta este o excepție, deoarece prețurile la legume și fructe cresc văzând cu ochii, susțin experții din cadrul „Agroinform”.
Potrivit agravista.md, comercianții susțin că acum sunt foarte solicitate verdețurile și legumele, dar prețurile la aceste produse sunt deosebit de ridicate. Un kilogram de morcov și varză a ajuns să coste zece lei, ceapa – șapte lei; fasolea - 25-30 de lei; roșiile - 25-40 de lei, castraveții și ciupercile – 50 de lei.
Experții au calculat cam care ar fi prețul unei ciorbe în țările postsovietice. Pentru a prepara patru litri de ciorbă, în Rusia un consumator cheltuiește 9 dolari (166 de lei), în R. Moldova – 5 dolari (92 de lei), iar în Ucraina – 4 dolari (73 de lei).
„Până la sărbătorile pascale au mai rămas trei săptămâni și jumătate. Între timp, trecem la urzici și leurdă care au multe vitamine și un preț mai accesibil”, susțin reprezentanții Federației „Agroinform”, care monitorizează atent în această perioadă prețurile la produsele de origine vegetală.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în februarie au crescut prețurile la unele produse alimentare, cum ar fi la fructe proaspete (10,9%), în special la fructe exotice (16,4%), citrice (12%), fructe sămânțoase (7,5%).
Legumele proaspete s-au scumpit cu 10,3%, în special: vinetele – cu 25,9%, varza – cu 19,8%, tomatele – cu 18,2%, ardeii dulci – cu 12,9%, morcovii – cu 11,2%, usturoiul – cu 9,5%, castraveții – cu 7,8% față de luna ianuarie.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”