22:37:35 17.06.2024
Stiri

Medic NUTRIŢIONIST // În perioada postului, mizăm pe varietate

Știri 23.11.2018 20:30 Vizualizări2094 Autor: Ziarul National
Medic NUTRIŢIONIST // În perioada postului, mizăm pe varietate sursa: one.ro


Am intrat deja în postul Crăciunului, pe care mulţi îl consideră necesar şi benefic pentru organism. Dincolo de perspectiva religioasă asupra acestei perioade de restricţii alimentare, am dorit să aflăm de la un medic nutriţionist ce efect are alimentaţia de post asupra organismului. Sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale pe durata postului sau anumite alimente care să suplinească lipsa produselor de origine animală?

Alimentaţia de post echilibrează colesterolul

„Se pare că obiceiurile străvechi şi tradiţiile au ajutat oamenii să găsească echilibrul trupului şi sufletului prin post şi rugăciune. Deşi la acel moment semnificaţia postului era strict legată de principiile religioase, se pare că acesta avea un rol în plus - de detoxifiere a organismului.

Unele studii arată de exemplu în post scăderea LDL colesterolului si raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahăr, îndulcitori, scăderea ponderală etc.

Prin postul ortodox, se elimină consumul de carne, ouă, lapte şi derivatele sale şi se creşte aportul de carbohidraţi, cereale, fructe şi legume, leguminoase, nuci, seminţe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană.

Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine şi aminoacizi esenţiali”, explică dr. Ionela Dumitrescu, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la Clinica Smart Nutrition, medic rezident boli endocrine.

O alimentaţie bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele, mineralele, aminoacizii esenţiali şi constituenţii absolut necesari pentru o bună funcţionare a proceselor metabolice.

Cum suplinim deficitele alimentare

„Având în vedere că în post se limitează consumul de carne, ouă, lapte, peşte, cele mai frecvente deficite apar în rândul constituenţilor acestora, anume aminoacizii esenţiali, vitaminele din grupul B, vitamina D pe care o luăm din peşte şi din ouă. Aminoacizii esenţiali lyzina, methionina, triptofanul, treonina sunt câteva exemple de aminoacizi esenţiali care pot fi deficitari în alimentaţia de post”, explică medicul.

Consumând soia, tofu, linte, nuci, seminţe, quinoa şi cereale putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentaţie seminţe de in, nuci, seminţe de chia sau cânepă putem recupera din acizii omega 3 şi 6 pe care îi pierdem prin eliminarea altor alimente, în perioada postului.

„În ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele, studiile au arătat că aportul de vitamine din grupul B, mai ales B2 riboflavina şi B12 ciancobalamina scade. De asemenea, atenţia trebuie îndreptată spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu”, adaugă specialistul.

Cum le suplinim? Vitamina B12 poate fi „recuperată” din suplimente, murături, drojdie sau produse cu boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, seminţele de chia. Fasolea şi nucile conţin zinc, iar calciu găsim în conopidă, broccoli, tofu, varză şi spanac.

Algele, cartofii, afinele, sarea iodată furnizează iodul de care avem nevoie, iar pentru Vitamina D ar trebui folosite suplimente, mai ales dacă postul este pe o perioadă mai lungă din sezonul rece.

„Prin urmare, bine echilibrată, alimentaţia în post poate asigura toţi nutrienţii de care avem nevoie. Sfatul meu este să mizăm pe varietate, incluzând fructe, legume şi leguminoase, cereale, nuci şi seminţe”, spune dr. Ionela Dumitrescu.

Sursa: one.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md