05:55:00 14.07.2024
Stiri

Cât de PERICULOS este fenomenul SELFIE?

Social 02.02.2015 14:42 Vizualizări2442 Autor: Daniela Hadei
Cât de PERICULOS este fenomenul SELFIE? thisweekinphoto.com


Fenomenul „selfie” poate conduce la narcisism, depresie și anxietate în rândul tinerilor, consideră psihologii, chiar dacă fotografiile selfie reprezintă un simplu instrument de auto-promovare.

„În mediul online întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai deștept și mai sus decât tine, lucru care rănește și imaginea de sine poate fi afectată. Din acest punct de vedere, Facebook-ul este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni. Din cauză că petrec foarte multe ore pe rețelele de socializare, tinerii de azi nu mai știu să construiască relații interumane funcționale din care să primească atenție, iubire și validare. Aceste nevoi și trebuințe, nefiind satisfacute în viața reală, ei și le satisfac în lumea virtuală”, este de părere psihologul din România, Iuliana Fulas.

De asemenea, specialistul consideră fenomenul selfie ca fiind „o formă de narcisism, un strigăt după atenție întemeiat pe singurătate și apare din dorința de a fi iubiți, validați de ceilalți, din dorința de a umple un gol din suflet”.

Motivul principal pentru care majoritatea tinerilor aleg să-și facă selfie și să posteze aceste fotografii în rețelele sociale online, potrivit psihologului, este stima de sine scăzută și nevoia de atenție și validare.

„Tinerii trebuie să înțeleagă că, folosite moderat, fotografiile selfie pot fi unelte pozitive în exprimarea sinelui, dar atunci când ei postează selfie-uri în exces, caută, de fapt, aprobarea celor din jur, caută validare și menținerea unei imagini de sine pozitive. Selfie-urile sunt un mod neautentic de a menține echilibrul interior”, consideră psihologul.

Pentru a preveni generarea stării de depresie și anxietate, psihologul le recomandă părinților să monitorizeze timpul petrecut de copiii lor pe Facebook, iar orice schimbare apărută în comportamentul copiilor/tinerilor, să fie un semnal de alarmă, deoarece în spatele unui banal selfie se pot ascunde multe frustrari și sentimente negative.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md