07:34:45 06.12.2021
Stiri

CIJ // Cât COSTĂ fotoliul de DEPUTAT? Între 170 de mii şi aproape două MILIOANE de lei

Electorala 2014 11.12.2014 08:40 Vizualizări5719 Autor: Ziarul National
CIJ // Cât COSTĂ fotoliul de DEPUTAT? Între 170 de mii şi aproape două MILIOANE de lei


Campania electorală din anul curent a fost cea mai scumpă din ultimii cinci ani. Partidele aspirante la forul legislativ au pus în joc zeci de milioane de lei. În cursa pentru cele 101 fotolii din Parlament s-au avântat şomeri şi tineri fără o leţcaie, pensionari şi milionari.

Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, dacă e să luăm în calcul sursele financiare puse în joc de formaţiunile care au intrat în Legislativ şi numărul de deputaţi rezultat, apoi în scrutinul electoral din 30 noiembrie curent costul unui fotoliu de deputat a variat între 166 de mii de lei şi 1,8 milioane lei, de 5 ori mai mult decât în scrutinul precedent, din noiembrie 2010.

Cele mai mari cheltuieli pentru un loc de deputat îi revin, ca şi în scrutinul precedent, Partidului Democrat, care a cheltuit în campania electorală, potrivit rapoartelor oficiale, peste 35 de milioane de lei, de 3 ori mai mult decât în scrutinul din 2010, când a cheltuit 11,7 mln. de lei. Anul acesta, democraţii au intrat în Parlament cu 19 deputaţi. Prin urmare, fotoliul unui deputat i-a costat tocmai 1,8 milioane lei – de 2,3 ori mai mult decât la scrutinul precedent, când unuia din cei 15 deputaţi îi revenea 780 de mii de lei cheltuţi în campania electorală.

Şi pe liberal-democraţi un loc de deputat în Parlamentul R.Moldova i-a costat scump – 1,6 milioane de lei, de cinci ori mai mult decât la scrutinul precedent. PLDM a declarat cheltuieli de circa 37 de mln. de lei în campania din noiembrie şi a obţinut 23 de mandate. Formaţiunea a cheltuit în actualul scrutin electoral de 3,7 ori mai mult decât la alegerile precedente (10 mln. lei), când a intrat în Parlament cu 32 de deputaţi, costul unui fotoliu de deputat în 2010 fiind de 310 mii de lei.

Partidul Socialiştilor, care intră pentru prima dată în forul legislativ, a cheltuit în campania electorală peste 13,2 milioane de lei şi a obţinut 25 de mandate. Prin urmare, costul unui mandat de deputat pentru socialişti este de jumătate de milion de lei.

Liberalii, care au intrat în noul Legislativ cu 13 deputaţi, au cheltuit în campania electorală cel mai puţin în comparaţie cu celelalte formaţiuni politice – circa 3 milioane de lei, cu 800 de mii de lei mai puţin decât la scrutinul din noiembrie 2010. Atunci, formaţiunea liberală a cheltuit 3,8 mln. de lei şi a obţinut 12 mandate de deputat. În acest an, fotoliul unui liberal a costat în jur de 230 de mii de lei, cu 90 de mii mai puţin decât la parlamentarele din 2010, când unui mandat de deputat i-a revenit suma de 320 de mii de lei.

Cel mai puţin pentru un fotoliu de deputat îi revine, ca şi în scrutinul anterior, Partidului Comuniştilor. Această formaţiune a cheltuit, conform rapoartelor depuse la CEC, aproape 3,5 mln. de lei şi a obţinut 21 de mandate. Prin urmare, un fotoliu de deputat i-a costat pe comunişti 166,5 mii de lei. La alegerile din 2010, PRCM a cheltuit 4,3 mln. lei şi a obţinut 42 de mandate, un loc în Parlament costând 100 de mii de lei.

Citiţi continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Pretul la care e "vanduta" DEMOCRATIA in RM 12.12.2014 15:49

Curtea de Conturi, Procuratura Generala, Fiscul ar trebui sa se autisesizeze - nu sunt aceste "cheltuili" - simple SPALARI a banilor proveninti din asa-zisele "donati"- MITA, "taxa" prin care a fost "vanduta" prin CORUPERE DEMOCRATIA interna in interiorul partidelor si pe listele de deputati nu au ajuns cei mai destoinici membri de partid - invingand prin lupta ONESTA si TRANSPARENTA de concurenta etapa alegerilor de partid incepanad de la o organizatie primara din teritoriu, apoi etapa raionala si in final etapa nationala a partidului. CEC si CC ar trebui sa anuleze mandatele obtinute prin "donatii", prin CORUPERE, prin "vanzare-cumparare" la sume foarte mari si deloc benevole, daca donatia depaseste veniturile "donatorului", nevoit sa imprumute sute de mii de lei. Etapa de "licitatie" cu locurile pe listele de partid s-a incheiat cu surprize, socuri - unii cu toate ca au dat bani - n-au fost inclus pe lista partridului sau au fost pusi la coada fara sanse de a trece in parlament si au pierdut si mandatul de deputat si banii, ceea ce le-a provocat DECESUL - avem cazul de deces al deputatului PLDM de Carpineni - Ivan IONASCU si scrisoarea sa in care semnaleaza Procuratura si avem si decesul Presedintelui Comisiei pentru Securitatea Statului - Ion Butmalai, care indiferent de toate circumstantele inca neelucidate ale decesului - din scrisoarea, semnalarea sa catre Procuratura la fel e clar ca e o jertfa a NEDEMOCRATIEI, a "targului" ce se face in partid cu locurile pe lista de candidati in deputati din partea partidului. Acum va urma "businessul" cel mai mare - "imparteala" intre partide a fotoliilor in conducerea Parlamentului si in guvern, unde "taxele" celor ce achita si a "castigului" partidului castigator de fotolii - sunt si mai mari, iar lupta va fi si mai dura. "Algoritmul" menit sa imparta RESPONSABILITATI s-a transformat in "algoritm" de CORUPERE, DE UZURPARE, de "COMERT" cu POSTURILE CHEIE in STAT, care la sigur ca vor reveni nu celor mai buni profesionisti, caci ei n-au bani pentru a "cumpara", a investi un post atat de scump si de inalt in speranta ca pe parcurs sa-si "recupereze" cheltuielile" prin "afaceri" ocrotite de partid si de "acoperisul" ("krisha") parlamentului sau guvernului. Iata ce fel de DEMOCRATIE vor sa instauireze deja prin lege despre "algoritm" - partidele ce nu se mai rusineaza de CORUPTIE si UZURPARE, de VANZARE a Statului pe bucati de institutii ale sale.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md