08:12:22 17.06.2024
Stiri

PCRM cere Curţii Constituţionale să declare nule alegerile din 30 noiembrie

Electorala 2014 07.12.2014 08:44 Vizualizări7199 Autor: Galina Munteanu
PCRM cere Curţii Constituţionale să declare nule alegerile din 30 noiembrie


Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a depus la Curtea Constituţională (CC) o sesizare prin care solicită să fie declarate nule alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent.

Potrivit comuniştilor, alegerile din 30 noiembrie au fost organizate şi desfăşurate "cu încălcarea mai multor principii şi drepturi stabilite de legislaţia în vigoare".

Printre încălcările atestate de PCRM este şi proasta funcţionare a Registrului de stat al alegătorului. ,,Operatorii din birourile electorale ale secţiilor de votare au prelucrat informaţia în regim manual şi au înregistrat-o post factum. Partidul Comuniştilor din R. Moldova a semnalat existenţa unui risc serios de exercitare a votului multiplu în ţară şi în străinătate, ceea ce a dus la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral”, se precizează într-un comunicat de presă al PCRM.

Un alt argument invocat de comunişti este divergenţa dintre datele preliminare privind rata participării la vot în ziua alegerilor şi rezultatele preliminare ale alegerilor anunţate de Comisia Electorală Centrală.

De asemenea, potrivit PCRM, prezintă "bănuieli rezonabile de falsificare a rezultatelor votării" şi modificarea datelor privind numărul buletinelor de vot declarate nevalabile. ,,Dacă la 1 decembrie curent, potrivit datelor oficiale ale CEC, erau 68 560 de buletine de vot nevalabile, la 3 decembrie curent, numărul buletinelor de vot nevalabile scade la 50 948”, precizează sursa citată.

Precizăm că şi Partidul „Patria”, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatîi, a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) să stabilească faptul că scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a avut loc cu încălcări grave și să propună Curții Constituționale invalidarea rezultatelor alegerilor.

Anterior, un alt concurent electoral - Partidul Comuniștilor Reformatori - a solicitat renumărarea voturilor de la alegerile de duminica trecută.

Şi candidatul independent Oleg Brega a contestat la Comisia Electorală Centrală (CEC) şi Curtea Constituţională (CC) rezultatele atribuirii mandatelor de deputat în Parlamentul R. Moldova, în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent, ca fiind contrare Constituției R. Moldova, și a solicitat un mandat în Parlament.Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md