12:42:04 04.12.2023
Stiri

Bogatu: „Factorul TRANSNISTREAN nici pe vremea lui Voronin n-a jucat un rol atât de semnificativ în alegerile de la noi”. Ce SFAT le dă guvernanților

Politică 22.11.2016 11:33 Vizualizări3755 Autor: Ziarul National
Bogatu: „Factorul TRANSNISTREAN nici pe vremea lui Voronin n-a jucat un rol atât de semnificativ în alegerile de la noi”. Ce SFAT le dă guvernanților
Secţia de votare din Varniţa a fost asaltată de alegătorii veniți din stanga Nistrului


Analistul politic Petru Bogatu este convins că motivarea și organizarea unui număr atât de important de alegători din stânga Nistrului în turul II al alegerilor prezidențiale nu ar fi fost posibilă fără implicarea serviciilor secrete rusești care, de facto, controlează regiunea.

„Evident că pe teritoriul transnistrean astfel de lucruri, fără implicarea serviciilor militare și serviciilor secrete rusești, și a administrației de la Tiraspol, sunt absolut imposibile. Oricine care cunoaște starea de lucruri de dincolo de Nistru știe că acest teritoriu este controlat cap-coadă de Moscova. Este pentru prima oară când acest lucru se vede foarte clar. Factorul transnistrean nici pe vremea lui Voronin n-a jucat un rol atât de semnificativ în alegerile de la noi”, a declarat Bogatu pentru Europa Liberă.

Potrivit analistului, autoritățile de la Chișinău trebuie să reacționeze dur la aceste ingerințe ale Federației Ruse în treburile interne ale R. Moldova.

„Eu cred că ar trebui să reacționeze dur. Țin să vă amintesc despre o decizie judecătorească de aici, la Chișinău, în care se constata că Ambasada Rusiei a fost implicată direct în cumpărarea de deputați, pe banii unor interlopi. Nu am văzut o reacție pe măsură a Ministerului de Externe, a Guvernului R. Moldova, ceea ce mi se pare un lucru absolut incalificabil. Această slăbiciune de care dă dovadă puterea nu face decât să încurajeze un amestec străin, ingerințe clandestine care sunt foarte periculoase și care sunt extrem de nocive chiar pentru actuala putere. Și asta pentru că provoacă fel de fel de suspiciuni de cârdășie, de acceptare tacită și multe alte lucruri de acest gen”, e de părere Petru Bogatu.

Și directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă a adreasat un apel autorităților constituționale ale R. Moldova, îndemnându-le să investigheze foarte probabilul scenariu de implicare a serviciilor rusești în alegerile prezidențiale.

„Având în vedere că aceste suspiciuni există, ar fi bine ca să fie claritate, iar SIS-ul să-și facă meseria și să investigheze. Dacă se adeverește că au existat mii de oameni, care au venit forțați, plătiți... sigur, este prezumția nevinovăției, nu putem să afirmăm, noi doar avem suspiciuni, făcând o comparație cu alegerile precedente. De data asta am văzut un număr extraordinar de mare, și am văzut din mai multe reportaje media că unii oameni nu puteau răspunde de ce au venit, unii spuneau că au venit colectiv. Având în vedere aceste lucruri, este important ca SIS să investigheze și să răspundă clar dacă a fost sau nu. Dacă a fost, atunci acesta este un caz grav, și poate fi calificat drept un atentat la democrația noastră”, a menționat Chirilă

Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova nu a venit, deoacamdată, cu o reacție la aceste declarații, care au fost lansate în spațiul public imediat după alegerile din 13 noiembrie.

Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele scrutinului prezidențial din 13 noiembrie și a transmis toate actele Curții Constituționale, care urmează să valideze sau să nu mandatul de președinte ales al socialistului Igor Dodon.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md