05:22:02 23.07.2018
 
Stiri

Andrian Candu: „În anul 2018, alegerile vor avea loc în baza sistemului mixt. Punct”. Ce spune despre noul Aviz al Comisiei de la Veneția

Politică 21.03.2018 17:35 Vizualizări960 Autor: Ziarul National
Andrian Candu: „În anul 2018, alegerile vor avea loc în baza sistemului mixt. Punct”. Ce spune despre noul Aviz al Comisiei de la Veneția

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc în baza sistemului mixt și că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit „majoritatea” recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Pentru toți cei care mai speculează reiterez că, în anul 2018, alegerile parlamentare vor fi bazate pe sistemul mixt și în Parlament vom avea 50% din deputați aleși pe liste de partid și 51 - în circumscripții electorale. Punct”, a declarat astăzi spicherul.

În opinia lui Andrian Candu, principala îngrijorare a Comisiei de la Veneția, exprimată în Avizul făcut public pe 19 martie curent ține de lipsa consensului larg în societate.

„Comisia de la Veneția a reiterat îngrijoarea vizavi de lipsa consensului larg în societate și în Parlament. A fost luată o decizie politică, asumată de Parlamentul R. Moldova care este unica autoritate ce reprezintă cetățenii R. Moldova la nivel central și legislativ. De 26 de ani de când există R. Moldova ca stat, nu a fost niciodată consens larg pe niciun subiect. Dacă am fi căutat consens larg pentru fiecare decizie legată de existența sau dezvoltarea statului, atunci ar fi trebuit să nu facem nimic. Vă dau ca exemplu probabil cel mai important act după Constituția R. Moldova - Acordul de asociere cu UE. Nici atunci, nici astăzi nu există un consens național, larg. Dacă în 2014 am fi căutat consens larg în societate și în Parlament, niciodată nu am fi ratificat Acordul de asociere cu UE. Atunci, în 2014, a fost o decizie responsabilă a Parlamentului, a guvernării. La fel e și în cazul sistemului mixt. Aceasta este cea mai importantă obiecție, îngrijorare sau recomandare a Comisiei de la Veneția care nu a fost luată în considerare”, a explicat Andrian Candu.

Potrivit spicherului, schimbarea sistemului electoral a fost o promisiune electorală a mai multor partide din R. Moldova, inclusiv a Partidului Democrat.

„Reprezentarea directă prin circumscripții electorale a fost exact ceea ce își dorește cetățeanul R. Moldova și așa arată majoritatea sondajelor. Iată de ce a fost o decizie asumată”, a adăugat oficialul.

Andrian Candu a mai spus că celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția legate de lupta cu corupția, promovarea femeilor, certificatul de integritate, coborârea pragului electoral etc. „au fost luate în considerare” de către autoritățile de la Chișinău.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Andrei Bunu 21.03.2018 18:05

Dle Candu, cand am citit ca „În anul 2018, alegerile vor avea loc în baza sistemului mixt. Punct” mi-am dat seama ca ne-ati spus, noua, alegatorilor, ca si Dodon, "Sidite, peite ceai i ne diorgaitesi".

Dragos 21.03.2018 18:13

Noi, pederastii, sunt urmasii Vomei nomenclaturiste. haideti la vomare pentru Nasul Cosa Nostra care face uzurpare, si sfidare, si persecutate, si manipulare, si dezinformare, si tembelizare, si santajare, si destabilizare, si satanizare, si asiatizare, si turcizare. Si totusi cand te hazardezi sa sfidezi recomandarile corecte ale partenerilor de dezvoltare, inseamna ca esti o bruta cu putere bruta. Merita oare osteneala sa mergi la alegeri cand stii ca totul va fi ca mai inainte: alegeri libertine, democrizante si cu recte? Adica o atmosfera de teroare, de tip stalinisto-nazist. Pdebiloid, un partid de persoana fizica, moraliceste putreda, se afla pe un tobogan al degenerarii, al caderii pana la 1%, inclusiv au cazut rusinos la examenul de capacitate in fata UE. Ce sa mai! Au coborat la un nivel subteran, subuman. Cu MIXTurina cu tot!

Tarnacop 21.03.2018 18:41

Cel putin nu ne mai minte, finul Candu, referitor la recomandarile comisiei de la Venetia.Suntem corupti, suntem perfizi,uzurpam puterea - si punctum.Semnatura; finul Candu.

andrei 21.03.2018 20:39

Italia singură a adoptat sistemul mixt, iar acum mulți încearcă să trateze în mod diferit cuvintele Comisiei de la Veneția! Cert este un singur lucru! oamenii vor direct să aleagă deputații și să îl taxeze în caz de ceva. iar reprezentativitatea în Parlament în sfîrșit va fi una reală și nu vor fi clanuri care pun la cale totul la Chișinău!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md