10:05:40 20.04.2024
Stiri

AVIZUL din martie 2018: Comisia de la Veneția își menține poziția CRITICĂ cu privire la modificarea sistemului electoral în R. Moldova

Politică 20.03.2018 11:00 Vizualizări1732 Autor: Ziarul National
AVIZUL din martie 2018: Comisia de la Veneția își menține poziția CRITICĂ cu privire la modificarea sistemului electoral în R. Moldova


Sschimbarea fundamentală a sistemului electoral din R. Moldova este contrară recomandărilor prealabile ale Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR din 2014 și 2017, iar acum „nu există informații noi care să sugereze o concluzie diferită în avizul actual”, arată documentul făcut public după sesiunea plenară a înaltului for, care a avut loc la finele săptămânii trecute.

„Atât avizele comune din 2014, cât și cele din 2017 au exprimat îngrijorarea cu privire la introducerea unui sistem electoral mixt care să înlocuiască un sistem proporțional în Republica Moldova. Opinia din 2017 a recunoscut decizia suverană a parlamentarilor moldoveni cu privire la sistemul electoral, dar în circumstanțele specifice ale Moldovei, nu a recomandat modificarea propusă, pe motiv că partidele electorale din circumscripțiile cu un singur membru ar putea fi vulnerabile la influența și manipularea excesivă a oamenilor de afaceri locali. Mai exact, Opinia comună din 2017 a constatat că „în contextul actual al Moldovei, reforma propusă ar putea să aibă un efect negativ la nivel de circumscripție, unde candidații independenți majoritari pot dezvolta legături sau pot fi influențați de oameni de afaceri sau de alți actori care urmați propriile lor interese”.

De asemenea, s-au constatat îngrijorări cu privire la organul competent și criteriile de constituire a circumscripțiilor cu un singur membru, precum și efectul pragurilor asupra reprezentării femeilor. Având în vedere aceste preocupări și având în vedere lipsa de consens asupra acestei probleme polarizante, avizul comun a concluzionat că schimbarea sistemul electoral „nu este recomandabil în acest moment”.

Rămâne de văzut cum va fi pus în aplicare sistemul mixt în practică în viitoarele alegeri, iar preocupările reținute în avizele comune din 2014 și 2017 sunt reiterate. Nu există informații noi care să sugereze o concluzie diferită în avizul actual”, cităm din Avizul Comisiei de la Veneția făcut public ieri, pe 19 martie.

Experții Comisiei de la Veneția susțin, în același document, că, pentru a atenua eventualele efecte negative ale schimbării sistemului electoral, ar trebui adoptate dispoziții adecvate în domeniul finanțării și supravegherii campaniilor, sunt necesare măsuri mai stricte pentru a contracara echilibrul excesiv al oamenilor de afaceri locali în circumscripțiile cu un singur membru și face propuneri pentru îmbunătățirea legislației electorale pentru a oferi șanse egale pentru toți candidații din circumscripții.

Comisia de la Veneția pune la îndoială și independența membrilor Comisiei care a desenat circumscripțiile în R. Moldova și remarcă faptul că mai multe circumscripții electorale au peste 60 000 de alegători, „ceea ce contravine literei legii”.

Referitor la cele trei circumscripții care urmează a fi deschide pentru cetățenii aflați peste hotare, Avizul notează că „datorită numărului mare de cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în străinătate, criteriul de constituire a circumscripțiilor cu un singur membru este o problemă semnificativă. (...) Criteriile actuale de stabilire a circumscripțiilor electorale în străinătate nu sunt precise”.

Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR mai recomandă revizuirea regulilor privind rapoartele privind integritatea candidaților, inclusiv prin eliminarea cerințelor privind datele biografice și certificatul de sănătate și reducerea în continuare a termenului la care se pot retrage din cursă candidații, pentru a evita înlocuirea târzie în acest proces. Anterior, era stabilit că un candidat se poate retrage cu șapte zile înainte de alegeri, iar apoi acest termen a fost stabilit la 14 zile.

De asemenea, experții arată că noul Cod Electoral al R. Moldova nu prevede în mod explicit procedura de depunere a unei plângeri împotriva unui candidat.

„Comisia de la Veneția și ODIHR recomandă revizuirea legii pentru a distinge clar între procedurile împotriva deciziilor comisiilor electorale și împotriva candidaților. Codul (articolul 68 alineatul (6)) prevede un termen scurt pentru depunerea apelurilor împotriva deciziilor judecătorești. Termenul limită de o zi este extrem de scurt”, cităm din același document.

Menționăm că la această ședință în plen a Comisiei de la Veneția au participat și deputații democrați Sergiu Sârbu și Igor Vremea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md