01:16:32 20.05.2024
Stiri

ANCHETĂ ZN // Ce trebuie să știe cetățenii R. Moldova despre integrarea europeană? „Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale”

Actualitate 08.05.2024 17:07 Vizualizări1322 Autor: Irina Nechit
ANCHETĂ ZN // Ce trebuie să știe cetățenii R. Moldova despre integrarea europeană? „Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale”
21 mai 2023, Chișinău


În preajma Zilei Europei, Ziarul NAȚIONAL le-a propus unor oameni de cultură, diplomați, scriitori și jurnaliști să răspundă la următoarele întrebări:

1. Vă emoționează cuvântul Europa?

2. Unde vă simțiți acasă?

3. Ce trebuie să știe cetățenii R. Moldova despre integrarea europeană?

4. Ce veți face de Ziua Europei?

Vedeți mai jos partea a doua a anchetei Ziarului NAȚIONAL:






Robert Adam, fost director al ICR Bruxelles, fost președinte al EUNIC Bruxelles, autor, cercetător, București: „Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX”

1. Europa este o comunitate de destin. Este și emoție, am devenit cetățean al UE la 30 de ani trecuți, deși trăiam de vreo zece ani în Franța, pe atunci. Aș spune că Uniunea Europeană este cel mai reușit proiect politic al secolului XX, care a adus pace și prosperitate pe un continent care pornise două conflagrații mondiale. Prin urmare, da, mă emoționează.

2. Ca european, mă simt acasă și la Bruxelles, și la Paris, orașe unde am locuit douăzeci de ani, dar mai ales la București, locul în care m-am născut. Însă pot spune că mă simt ca acasă și la Chișinău, unde mă străduiesc să ajung an de an.

3. Ar trebui să știe că este în proces de lungă durată și că nu vine nimeni „să bage Moldova în UE”, ci depinde doar de ei să își dorească acest lucru și să muncească serios pentru atingerea obiectivului, prin reprezentanții lor. UE este șansa de dezvoltare a Republicii Moldova. Singura. De asemenea, ar fi bine să înțeleagă că opțiunea este una bazată pe un set de valori. Dacă este doar o adeziune oportunistă, atunci asta se va vedea.

4. De Ziua Europei, mă voi strădui, ca în fiecare zi, să îmi aduc modesta contribuție la o mai bună imagine a Europei în lume și la promovarea valorilor universale enumerate de articolul 2 al Tratatului UE: respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților.






Dorina Khalil-Butucioc, doctor în studiul artelor și culturologie, Germania, Republica Moldova: „EU sunt Europa!”

1. „EU sunt EUropa!”: ca elevă eram pasionată de legendele ei, ca studentă visam să o descopăr, ca matur savurez să o locuiesc și să o cutreier.

2. În lumea Larga(ă). (Dorina e născută în satul Larga, Briceni, iar acum locuiește cu familia în Germania – n.red.).

3. Trebuie să știe să o înțeleagă și să și-o dorească!

4. 9 – 12 mai sunt zile libere aici: cea mai bună ocazie să descopăr o următoare țară din Europa... Am fost în vreo 15 țări europene, săptămâna aceasta voi merge în una dintre cele mai mici, dar mai europene țări: Luxemburg.






Vitalie Vovc, editorialist, scriitor, activist civic, blogger: „Se vorbește prea puțin despre războiul care bântuie la frontierele noastre”

1. Mă emoționează cuvântul România. Sunt mândru că sunt o părticică a neamului românesc. Iar România e parte a Europei și românii, cei din România, sunt la ei acasă în Europa. Și de aici vine și un sentiment puternic de mare nedreptate… Asta cum ar exista doi frați, unul cu drept de a veni la bunei oricând dorește, iar altul… așa, doar de sărbători cu văzutul, ca oricare alt străin.

2. Mi-am dat seama la un moment dat că acest cuvânt e cu mai multe straturi… Mă simt acasă la mine la Paris, ori la mama, la socri în ogradă, dar... Uneori, într-o ipotetică Spanie, Olandă sau Germanie, chiar dacă nu vorbesc limbile acestor țări, mă simt deseori mult mai „acasă” decât în statul care se cheamă Republica Moldova. Bănuiesc că a devenit o chestie de jaloane civilizaționale, o chestie de repere ale vieții cotidiene – e vorba de un ansamblu de convenții societale care te fac să te simți confortabil într-un spațiu oarecare. Altfel spus, mă simt acasă cam peste tot în Europa, iar Republica Moldova continuă să fie un spațiu generator de situații de stres, de momente de insecuritate și de surprize legate de circuite societale pe care nu le mai cunosc și nu le mai stăpânesc.

3. Cetățenii Republicii Moldova ar trebui să știe multe, dar am putea să le amintim doar două lucruri, unul care ține de cunoaștere (și e de datoria jurnaliștilor, experților, politicienilor de a insista permanent asupra lui) și altul de experiență a cotidianului. Mă refer, în primul rând, la evoluția PIB-ului pe cap de locuitor în țările care au aderat la UE versus evoluția aceluiași indicator în Republica Moldova sau în țările din zonă care nu sunt în UE. Și dacă această discuție nu convinge (se mai întâmplă să discuți și cu proști), al doilea exemplu e imbatabil: timpul pe care îl petrece fiecare „cetățean” în cele mai execrabile și rușinoase vămi din lume, acele de pe Prut. Fii tu de o sută de ori „antieuropean”, dar nu are cum să-ți placă să pierzi ore pentru a traversa o frontieră care nu ar trebui să existe.

4. E zi de odihnă aici, în Europa. Ne vom bucura deci de micile plăceri ale vieții fără a uita cui datorăm și ce preț are acest confort mic-burghez european. Fiindcă 8 mai nu este doar despre Europa, dar și despre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial... Război care bântuie din nou la frontierele noastre și despre care se vorbește prea puțin.

CITIȚI și ANCHETĂ ZN // Vă emoționează cuvântul Europa sau ce trebuie să știe cetățenii R. Moldova despre integrarea europeană? Ce-au răspuns Teodor Baconschi, Magda Cârneci și Eva Kenderessy






Lia Faur, poetă, doctor în filologie, România, Italia: „Mă simt acasă în România și în Europa, în general”

1. Vă emoționează cuvântul Europa? Lia Faur: Chiar da.

2. Mă simt acasă în România și în Europa, în general. Cu alte cuvinte, acolo unde pot circula liberă, doar cu cartea de identitate, unde în aeroporturi cetățenii din Uniunea Europeană trec ușor prin serviciul de control.

3. Sunt multe de știut, dar nu voi putea expune aici toate drepturile și îndatoririle pe care le ai ca cetățean al UE. În primul rând, dacă respecți legile/ regulile altor state, te integrezi ușor în democrațiile consacrate. Recunoașterea țării tale ca stat membru îți aduce statutul privilegiat de a circula liber sau de a lucra în orice țară fără a necesita permis de muncă. Eu chiar asta fac, predau într-o universitate din Italia pe baza unui parteneriat interinstituțional. Dacă vei călători pe alt continent, statutul tău îți oferă credibilitate și vei fi tratat diferit. Sunt importante și investițiile în infrastructură, educație, sănătate, din partea UE, accesul la proiecte internaționale, burse pentru tineri. Dincolo de toate, îți crește stima de sine. Ai revenit în familia din care faci parte. Poate suna patetic, dar eu, care m-am născut în comunism, apreciez diferit acest statut. Nu doresc să mă mai întorc vreodată la condiția dinainte.

4. De Ziua Europei voi traduce cu studenții mei italieni și români, născuți în Italia, România sau Republica Moldova, texte din literatura română despre Franța. Lucrăm de ceva timp la acest proiect în care sunt implicate mai multe universități din România, Italia, Slovenia și Turcia. Și mă voi bucura că pot sărbători din interiorul UE ziua bătrânului nostru continent.






CITIȚI și INTERVIU // Ambasadorul Jānis Mažeiks: „2030 este un termen-limită pentru aderarea R. Moldova la UE foarte ambițios, dar este o ambiție împărtășită nu doar de oficiali moldoveni, ci și de oficiali ai UE. Acest lucru ar putea fi posibil”


Mihaela Moscaliuc, poetă, traducătoare, SUA: „Văd multe avantaje în integrarea europeană, dar sunt precaută”

1. Mă emoționează la nivel personal, mai mult decât geopolitic. Ideea de Europa mă aduce acasă. Familia mea locuiește în România (Suceava, Bucovina), dar mulți dintre prieteni și rude locuiesc în Europa, în sensul că locuiesc sau lucrează în diverse părți ale Europei.

2. Am plecat din țara natală în 1996, înainte de integrarea României în Uniunea Europeană, și probabil din cauza asta „acasă” are o rezonanță locală, la Suceava și Iași mă simt acasă (acolo am absolvit facultatea și aș fi continuat să locuiesc). Mai mult decât orice alt loc, cimitirul din Suceava e locul unde trăiesc cuvântul „acasă” cel mai puternic.

3. Îmi pare rău că nu pot să dau un răspuns informat sau competent. Dar bănuiesc (încerc să nu folosesc cuvântul „cred”) că fără integrarea în Uniunea Europeană, România ar suferi mai mult decât suferă. Văd multe avantaje în integrarea europeană (economică, politică, juridică), dar sunt precaută vizavi de concepte vaste, identități colective care pot fi ușor manipulate și controlate.

4. De ziua Europei voi citi poezii de poeți europeni.







Stiri relevante
19.05.2024 10:33 754 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md