06:14:50 17.06.2024
Stiri

Scandaul „Răducanu” prinde turații! Procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, răspunde acuzațiilor CRJM: „Spre deosebire de cei care tot reformează justiția în R. Moldova de zeci de ani, ridicând salarii cu mult mai mari ca procurorii...”

Actualitate 19.05.2024 13:46 Vizualizări1838 Autor: Ziarul National
Scandaul „Răducanu” prinde turații! Procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, răspunde acuzațiilor CRJM: „Spre deosebire de cei care tot reformează justiția în R. Moldova de zeci de ani, ridicând salarii cu mult mai mari ca procurorii...”


Procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, neagă acuzațiile potrivit cărora nu dânsa ar fi autoarea scrisorii de pe 14 mai care o vizează pe Tatiana Răducanu, suspectată de afiliere cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor, dar și că ar urmări scopuri politice în acest scandal.

Dragalin răspunde astfel, prin intermediul unei postări pe Facebook, acuzațiilor lansate zilele trecute de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), condus de Ilie Chirtoacă, după ce fostul președinte, Vladislav Gribincea, și-a făcut planuri de a accede în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și a promovat evaluarea externă.

Mai exact, CRJM a arătat că Tatiana Răducanu, anterior membră a echipei acestei organizații neguvernamentale, este „onestă și curajoasă” și a acuzat-o, printre altele, pe Veronica Dragalin că a făcut publice „ilegal” datele unei cauze penale, iar unele dintre acestea nu ar corespunde realității. Totodată, CRJM a punctat că pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting este, de asemenea, „ilegală”.

CITIȚI și O SCRISOARE GĂSITĂ // Tatiana Răducan, „onestă și curajoasă”: CRJM acuză procurorii anticorupție că ar vrea să BLOCHEZE verificarea integrității lor „chiar și cu prețul încălcării legii”

„Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere al unui procuror conform legislației naționale și principiilor CtEDO? Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe? Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți? Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în R. Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum? Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.? (ale lui Vladislav Gribincea - n.r.)”, sunt întrebările pe care le adresează, drept răspuns, Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție susține că dosarul pe numele fostului judecător Aureliul Colenco, cel care i s-ar fi lăudat lui Veaceslav Platon, în discuții la telefon făcute publice de Veronica Dragalin, că Tatiana Răducanu „este omul lor 100%” și „este gata să lucreze”, a fost clasat după ce Consiliul Superior al Magistraturii, unde vota și Răducanu, a respins a doua oară demersul de ridicare a imunității lui Colenco.

CITIȚI și Procuratura Anticorupție, explicații despre modul în care discuțiile dintre Colenco și Platon despre Răducanu au ajuns la Veronica Dragalin: „Mai multe persoane din sistemul judecătoresc și al procuraturii ar fi putut acorda asistență lui Platon”

„Nu am venit în această funcție să-mi fac prieteni. Nu aș fi ajuns până aici fără tărie de caracter. Acuzațiile false și atacurile nu mă ofensează. Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție. Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri. Sunt sigură că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un procuror-șef anticorupție independent, imun la orice influență. Vedem reacția”, cităm din mesajul semnat de Veronica Dragalin.

CITIȚI și DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon

Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat, pe 14 mai curent, mai multor instituții publice, dar și candidaților care nu au promovat evaluarea externă pentru numirea în funcțiile de judecători, o scrisoare în care informează despre demararea, pe 30 aprilie curent, a unui proces penal privind o eventuală relație dintre membra comisiilor de evaluare a judecătorilor și procurorilor, Tatiana Răducanu, cu fugarii Veaceslav Platon și IlanȘor, prin intermediul lui Aureliu Colenco, în prezent avocatul lui Șor.

Drept urmare, Tatiana Răducanu și-a dat demisia din cele două comisii, Parlamentul i-a aprobat-o, iar președinta Maia Sandu a declarat că așteaptă probe care ar justifica acuzațiile Veronicăi Dragalin. Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a catalogat aceste acuzații drept „apă de ploaie”, spunând că oricine ar putea face referire, în cadrul unor discuții, la orice persoană, fără ca ultima să știe.

Tatiana Răducanu a afirmat, la rândul ei, că informațiile din scrisoarea semnată de Veronica Dragalin sunt „false” și că ar servi grupărilor criminale care au interesul să blocheze procesul de evaluare a judecătorilor, dar și a procurorilor, care urmează să demareze în scurt timp.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 681 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md