11:03:28 17.05.2024
Stiri

DOC // Agricultorii din R. Moldova solicită DEMISIA vicepremierului Vladimir Bolea și impun noi condiții guvernării, amenințând cu reluarea protestelor: „Anul 202З este cel mai dificil an din istoria agriculturii R. Moldova independente”

Actualitate 23.10.2023 10:20 Vizualizări1677 Autor: Ziarul National
DOC // Agricultorii din R. Moldova solicită DEMISIA vicepremierului Vladimir Bolea și impun noi condiții guvernării, amenințând cu reluarea protestelor: „Anul 202З este cel mai dificil an din istoria agriculturii R. Moldova independente” MAIA


Seceta din anul 2022, războiul din Ucraina, scumpirea mijloacelor de producere și prăbușirea prețurilor la producția agricolă au aruncat fermierii din R. Moldova într-o situație disperată. Cu toate acestea, autoritățile nu ar ajuta suficient agricultorii, au constatat cei peste 600 de fermieri care au participat sâmbătă, 21 octombrie, la Congresul Republican al Agricultorilor.

Drept urmare, fermierii solicită demisia vicepremierului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare și amenință cu reluarea protestelor, inclusiv aducerea tehnicii agricole în centrul Chișinăului, dacă „în următoarele șapte zile Guvernul nu va întreprinde măsuri reale pentru îndeplinirea revendicărilor noastre”.

Printre cerințele indicate în Rezoluția Congresului Republican al Agricultorilor se numără introducerea, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, a unui moratoriu pentru un an, până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii mici și mijlocii, dar și interzicerea importului grâului, porumbului și florii-soarelui până la 31 martie 2024.

Fermierii mai cer permiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

De asemenea, agricultorii solicită trei miliarde de lei în Fondul Național de Dezvoltare а Agriculturii pentru anul 2024, dintre care 1,5 miliarde de lei să fie acordate fermierilor mici și mijlocii în calitate de compensații directe per hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, elaborarea Legii cu privire la garantarea creditului agricol etc.

„Anul 202З este cel mai dificil an din istoria agriculturii R. Moldova independente. Din vara trecută, agricultura а fost afectată de multiple crize: secetă războiul din Ucraina, scumpiri exorbitante аle mijloacelor de producție și prăbușirea prețurilor la producția agricolă. Seceta severă а compromis în 2022 substanțial recolta de porumb, sfecla de zahăr, soia și floarea-soarelui. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200 - 400 %, iar dobânzile la credite s-au majorat de aproximativ 3 ori. În același timp, importul în exces al producției agricole din Ucraina а influențat esențial căderea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui. Începând cu toamna 2022, producătorii agricoli își comercializează cerealele și oleaginoasele sub prețul de cost”, se plâng fermierii.

Potrivit lor, deși situația este gravă, creditorii fac „presiuni dure” asupra agricultorilor.

Calculele agricultorilor arată că pierderile pentru prima grupă de culturi se ridică la două miliarde de lei, iar cele 200 de milioane de lei alocate de autorități pentru plata compensațiilor sunt departe de a rezolva problemele cu care se confruntă fermierii.

Menționăm că vicepremierul Vasile Bolea a participat la reuniunea fermierilor și le-a transmis că autoritățile cunosc problemele agricultorilor și acționează pentru a-i susține.

„Statul a aprobat mai multe măsuri concrete pentru a sprijini fermierii. Printre acestea se numără diversificarea măsurilor de subvenționare, orientate preponderent dezvoltării agricultorilor mici și mijlocii, compensarea accizei la motorina folosită în toamna anului 2022 și în prima jumătate a anului curent, reducând astfel cheltuielile pentru producția agricolă. Suplimentar, Guvernul a oferit din Fondul de Rezervă suport financiar în valoare de 200 de milioane de lei, bani destinați fermierilor care au fost afectați de crizele anului 2022. Mai mult, agricultorii care exploatează o suprafață de 1 500 ha de teren arabil vor beneficia de motorină din ajutorul umanitar extern. La oficiile teritoriale ale AIPA au fost deja depuse 1 540 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar”, le-a transmis Vladimir Bolea agricultorilor.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md