15:32:50 19.09.2018
 
Stiri

ADIO limbii române în Constituție? Candu anunță că denumirea limbii oficiale NU va fi modificată în anul 2018

Politică 13.06.2018 14:19 Vizualizări1629 Autor: Ziarul National
ADIO limbii române în Constituție? Candu anunță că denumirea limbii oficiale NU va fi modificată în anul 2018

Parlamentul R. Moldova nu va examina în acest an proiectul care prevede modificarea articolului 13 din Constituția R. Moldova prin care denumirea limbii oficiale din R. Moldova, „limba moldovenească”, urmează a fi înlocuită cu limba română, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din 2013.

„Nu anul acesta, nu în această legislatură și nu în acest context. În contextul actual, avem o parte a societății care consideră că limba noastră este limba moldovenească. Cum să ne luptăm noi cu această parte schimbând Constituția?”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVC21.

Cât despre introducerea în legea Supremă a sintagmei „integrare europeană”, spicherul a declarat că se depun eforturi ca acest lucru să se întâmple cât mai curând.

Menționăm că proiectul de lege care prevede modificarea articolului 13 din Constituția R. Moldova prin substituirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română” a fost înregistat anul trecut în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decât să pună în practică decizia Înaltei Curți din decembrie 2013, prin care magistrații au stabilit că Declarația de Independență, unde este este scris că limba vorbită în republică este româna, prevalează Constituției adoptată câțiva ani mai târziu.

Guvernul a avizat pozitiv această inițiativă legislativă.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Solon 13.06.2018 16:25

Problema limbii oficiale in Romania si RM nu este in denumirea ei. Potrivit presei ea e vorbita cunoscuta si scrisa slab pe ambele maluri ale Prutului. Comit greseli toti. Dar mai ales cei, care la primirea dobandirea cetateniei s-au jurat ca vor respectat legistatia - de a poseda limba de stat indiverent de denumirea ei. Mateevici ii zice alimba sfint[, Limba vechilor Kazanii. Carte sfint[. Dar ce vorbim in ea ??? Pobabil ca solutia ar fi ca intrun stat din Asia Centrala post sovietica . Acolo functionarii publici sunt obligati sa cunoasca 2 limbi - locala si rusa In caz contrar - nu devin functionari publici. Probabil ca majoritatea parlamentara pentru a apara ROMANISMUL si combate antiROMÂNISMUL, ar fi bine să întroducă prin lege organică obligatia de a cunoaste limba română-moldovenească. Asta ar limpezi lucrurile. Zi+i cum te duce capul, dar de vorbit şi scris, conform Legei. Cam asa a procedat unromân in Tadjijistan A yis limbii române + că e franceza Sursa http://www.emigrantul.it/satul-din-tadjikistan-asia-unde-a-doua-limba-oficiala-e-romana/

Mihai 13.06.2018 18:19

Iata fata adevarata a PD-ului! S-o vada si autoritatile Romaniei,care sustin aceasta grupare mafiota!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

15.09.2018 09:01 Ziarul National ANALIZĂ // Trump schimbă lumea! Motiv...

14.09.2018 09:20 Nicolae Negru Să vorbim la Berlin despre reUnire

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md