02:48:13 25.07.2024
Stiri

Treizeci și trei de migranți vor beneficia de 8,11 MILIOANE de lei pentru inițierea unor afaceri în R. Moldova. Cele mai multe, în domeniul agriculturii

Economie 07.11.2018 16:21 Vizualizări2286 Autor: Ziarul National
Treizeci și trei de migranți vor beneficia de 8,11 MILIOANE de lei pentru inițierea unor afaceri în R. Moldova. Cele mai multe, în domeniul agriculturii


Treizeci și trei de cetățeni care muncesc peste hotare, inclusiv rudele de gradul I ale acestora, vor beneficia de granturi pentru lansarea sau dezvoltarea unei afaceri prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”.

Titularii afacerilor au semnat deja contractele de finanțare nerambursabilă și urmează să împartă 8,11 milioane de lei.

Potrivit Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), din numărul total al solicitanților, 22 activează în agricultură (cultivarea cerealelor și viței-de-vie, înființarea plantației de nuci, plantarea pomușoarelor și baciferelor, creșterea animalelor, apicultură și creșterea plantelor medicinale și decorative în spații protejate).

Alte opt afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor (servicii de instruire, foto, agrement, prelucrare a terenurilor, construcții și terasament, de transport, reparare și spălare a autovehiculelor și reparația tehnicii de calcul) și trei în industrie (producerea articolelor de beton, ciment și ipsos, procesarea miezului de nucă și panificație).

Ideile de afaceri propuse de migranți vor fi implementate în 16 raioane din R. Moldova și, potrivit estimărilor, vor fi create circa 74 de noi locuri de muncă. Totodată, investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 20,1 milioane de lei.

Din cele 33 de afaceri aprobate pentru susținere financiară nerambursabilă, 11 sunt start–up-uri, iar 22 sunt în faza extinderii. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din 13 state: Canada, Elveția, Federația Rusă, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Macedonia, Polonia, România și Spania.

Cincisprezece întreprinderi sunt create/administrate de lucrătorii migranți, care au revenit de peste hotare, iar 18 întreprinderi - de rudele de gradul I ale migranților. Totodată, șase afaceri sunt create sau administrate de femei, iar 18 întreprinderi vor fi gestionate de tineri.

Pe parcursul celor zece luni ale anului 2018, au fost aprobate 137 de proiecte investiționale în sumă totală de 32,21 de milioane de lei, care vor contribui la investirea în economie a circa 86,27 de milioane de lei.

Programul guvernamental „PARE 1+1” este implementat de ODIMM cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor migranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a R. Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de 250 000 de lei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md