00:12:36 21.08.2018
 
Stiri

100 de ore de „MUNCĂ” ale consilierilor municipali i-a costat pe chișinăueni peste UN MILION de lei în anul 2017

Politică 14.04.2018 14:40 Vizualizări1047 Autor: Ziarul National
100 de ore de „MUNCĂ” ale consilierilor municipali i-a costat pe chișinăueni peste UN MILION de lei în anul 2017

Consilierii Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au stat în ședință peste 100 de ore în anul 2017, iar pentru aceasta au fost remunerați cu 1,138 de milioane de lei, se arată într-un raport al platformei „PRIMĂRIAMEA”.

Raportul reprezintă o analiză a activității CMC și a aleșilor locali în anul 2017 și include date privind participarea consilierilor la ședințe, modalitatea de pregătire și desfășurare a acestora, numărul de subiecte examinate, proiecte de decizii prezentate de consilieri în timpul ședințelor și alte informații relevante despre activitatea consilierilor municipali.

Astfel, pe parcursul anului 2017, au avut loc 43 de încercări de a întruni în ședință CMC, dintre care doar 30 au fost reușite. Prezența medie la cele 30 de zile de ședință a fost de 80,85%.

În cadrul ședințelor, consilierii au examinat peste 900 de subiecte, majoritatea fiind cu caracter funciar sau de locațiune a încăperilor. Din cele 900 de chestiuni examinate în ședințele CMC, 42 au fost propuse de consilierii municipali. Aleșii locali au aprobat peste 700 de decizii. Nu toate deciziile, însă, au trecut de controlul de legalitate efectuat de Cancelaria de Stat. 134 dintre deciziile adoptate au fost calificate drept ilegale, iar pentru 126 dintre ele au fost inițiate acțiuni în judecată.

Reprezentanții „PRIMĂRIAMEA” au identificat mai multe practici care contravin principiilor de transparență și bună guvernare: nu există informații oficiale publice suficiente și ușor accesibile despre consilierii municipali; mecanismul actual de prezentare a informațiilor privind inițiativele din CMC nu încurajează participarea cetățenilor la procesele decizionale; pregătirea materialelor pentru ședințe este deficitară; procedura de vot este anevoioasă, iar numărarea voturilor – imprecisă; consilierii au restanțe la capitolul disciplină.

Mai mult, consilierii municipali sunt reticenți în a furniza informații privind activitatea lor. O singură fracțiune își prezintă public raportul anual de activitate. Din cei 51 de aleși municipali, un singur consilier a fost dispus să prezinte informații privind activitatea sa în 2017.

Reprezentanții ONG-ului au formulat și o serie de recomandări pentru CMC, inclusiv plasarea pe site-ul oficial al primăriei a pozelor, datelor de contact, orelor de audiență, rapoartelor anuale de activitate, declarațiilor de avere și interese personale, precum și a proiectelor de decizii inițiate. Nu în ultimul rând, consilierilor municipali li se recomandă să fie prezenți la ședințe și la consultările publice organizate.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md