16:25:50 02.06.2020
 
Stiri

VOTAT // UTA Găgăuzia are STATUT SPECIAL în R. Moldova

Politică 21.07.2017 17:13 Vizualizări3500 Autor: Ziarul National
VOTAT // UTA Găgăuzia are STATUT SPECIAL în R. Moldova


Parlamentul R. Moldova a decis astăzi să acorde Autonomiei Găgăuze un statut special. Astfel, potrivit modificărilor la legislație, aprobate astăzi în două lecturi, satele, comunele, orașiile și municipiile din R. Moldova sunt autorități de nivelul unu, raioanele și municipiile Chișinău și Bălți - de nivelul doi, iar UTA Găgăuzia - administrație cu statut special.

„Noi și așa avem statut special, avem bugetul nostru, ceea ce nu au raioanele, dar acum vrem să legalizăm acest lucru”, a argumentat în Parlament Vladimir Câsa, președintele Adunării Populare din Găgăuzia.

De asemenea, autoritățile din UTA Găgăuzia vor putea rezolva problemele economice, politice, sociale și culturale ale regiunii, vor putea decide de sine stătător denumirile și componența localităților etc.

Liberalul Ion Apostol i-a reproșat lui Câsa că a semnat, la începutul acestei luni, un acord de colaborare cu regimul separatist de la Tiraspol, iar liberal-democratul Tudor Deliu a declarat că aprobarea acestor modificări schimbă sistemul administrației publice din R. Moldova.

CITIȚI și ÎNDEMN pentru Parlamentul de la Chișinău să NU accepte sporirea nivelului de autonomie pentru Găgăuzia: Va încuraja SEPARATISMUL

Deși promovate de socialiști, aceștia au lipsit astăzi de la votarea celor trei proiecte de legi care vizează Găgăuzia, părăsind ședința de astăzi a Parlamentului la amiază, înaintea punerii la vot a Declarației politice privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Parlamentul nu a votat, însă, în lectură finală modificările potrivit cărora orice schimbare a legislației care vizează Găgăuzia va putea fi făcută numai cu acordul Adunării Populare de la Comrat. Spicherul Andrian Candu a declarat că la acest proiect de lege se va reveni la sesiunea din toamnă, fiindcă este necesară asigurarea la ședință a unui cvorum de trei cincimi din numărul deputaților, lucru imposibil azi, după plecarea socialiștilor, comuniștilor și liberalilor din sală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md