19:29:24 21.06.2018
 
Stiri

VIDEO // Unde trăieşte ultima comunitate MATRIARHALĂ din Europa

Știri 09.02.2018 18:03 Vizualizări634 Autor: Ziarul National
VIDEO // Unde trăieşte ultima comunitate MATRIARHALĂ din Europa Sursa: adevarul.ro

În largul Estoniei, în Marea Baltică, o mică insulă de 16,4 kilometri pătraţi găzduieşte una dintre ultimele societăţi matriarhale din Europa: Kihnu. De secole, aici femeile sunt adevăraţii „gardieni ai comunităţii“, în timp ce bărbaţii sunt plecaţi pe mare, la pescuit, cu lunile. În 2008, UNESCO a declarat acest teritoriu cu 500 de locuitori „patrimoniu intangibil“.

Pierdută în Golful Riga, insula Kihnu adăposteşte doar 500 de locuitori răspândiţi în patru sate. Particularitatea acestui loc este că aici întâlneşti, în cea mai mare parte a anului, doar femei, dacă îi excludem pe cei câţiva băieţi.

Ele se ocupă de tot, de la muncile agricole şi gospodăreşti la creşterea copiilor şi păstrarea tradiţiilor, politică, administraţie, comerţ.

Marile decizii se iau în jurul unei ceşti de ceai

„Totuşi, salariile bărbaţilor asigură baza noastră economică“, spune Mare Matas, liderul acestei comunităţi. Ea este şi membră în Parlamentul estonian, apărând tradiţiile şi meseriile locale, în capitala Tallin.Faptul că insula este încă un exemplu unic al unei societăţi matriarhale se datorează izolării sale şi locuitorilor săi care au rămas fideli obiceiurilor ancestrale. „Cultura din Kihnu este interesantă pentru că purtăm mereu costume tradiţionale, avem melodii şi dansuri populare vechi. Cântecele şi tradiţiile de nuntă din Kihnu au o vechime de peste 2000 de ani“, spune Mare Matas, citată de Great Big Story.

Aici nu-i vine nimănui ideea de a contesta autoritatea feminină. Când se întorc de pe mare, bărbaţii recunosc că fără ele viaţa este imposibilă. De trei ori pe săptămână se întruneşte un comitet al celor mai influente femei de pe insulă, într-o clădire centrală situată în faţa pitoreştii biserici ortodoxe. În jurul orei 17.00, în faţa unei ceşti de ceai aburinde, femeile iau decizii importante pentru comunitate.

De exemplu, păstrarea a şase ore pe săptămână pentru predarea dialectului local în şcoala primară sau obligaţia fetelor tinere de a învăţa să coasă şi să ţeasă.

Sursa: adevarul.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md