22:37:14 15.04.2024
Stiri

VIDEO // Spînu vrea să rămână în ISTORIE cu cea mai AMBIȚIOASĂ strategie în domeniul energetic. „Indiferent cine va fi la guvernare până în 2050, trebuie să înțeleagă că nu putem fi dependenți de o singură sursă energetică”

Actualitate 24.11.2022 16:30 Vizualizări1688 Autor: Ziarul National
VIDEO // Spînu vrea să rămână în ISTORIE cu cea mai AMBIȚIOASĂ strategie în domeniul energetic. „Indiferent cine va fi la guvernare până în 2050, trebuie să înțeleagă că nu putem fi dependenți de o singură sursă energetică”


Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a prezentat astăzi conceptul „Strategiei Energetice a Republicii Moldova – 2050”, prin care autoritățile se angajează să întreprindă acțiuni ferme în vederea sporirii securității energetice a republicii, indiferent de partidele care se vor perinda la guvernare.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, clasa politică are obligația morală să se îngrijească de faptul ca R. Moldova să fie independentă din punct de vedere energetic, iar cetățenii să achite cât mai puțin pentru gaz, energie, căldură.

„Pe mulți îi interesează situația curentă, însă este important să elaborăm această strategie importantă. Trebuie să privim mai departe de această iarnă. Avem la dispoziție 27 de ani pentru a trece R. Moldova la un consum de energie mai eficient, mai ecologic și mai puțin costisitor. Avem timp pentru a face tot ce ne-am propus până în 2050, deoarece avem voință de fier în acest sens. Trebuie să facem asta pentru copiii și nepoții noștri. Avem obligația morală să ne câștigăm independența energetică. Astfel, cel târziu până la finele anului viitor, vom aproba această strategie energetică, un document care va detalia acțiunile pe care le vom lua până în 2050. Trebuie să schimbăm situația de astăzi”, a subliniat Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Spînu a explicat de această strategie va fi implementată până în 2050 și nu mai înainte. „Ne dorim ca unele lucruri să se întâmple mult mai repede, dar voi fi sincer. Multe proiecte din acest concept al strategiei au fost discutate zeci de ani, dar abia acum facem ca lucrurile să se întâmple mai repede. 27 de ani pare o perioadă mare, dar nu și în domeniul energetic. Evaluarea surselor financiare pentru întreaga strategie va fi făcută odată cu promovarea proiectelor. De unde luăm surse? E evident că bugetul R. Moldova nu va permite să finanțeze întreaga strategie și noi contăm pe beneficiile pe care ni le oferă statutul de stat candidat la aderare la UE. Acest statut ne permite accesul la resurse financiare importante. Plus la asta, putem accesa resurse financiare prin intermediul BERD și BEI”.

Vicepremierul Spînu admite că unele partide, care vor prelua guvernarea, ar putea abandona implementarea acestei strategii.

„Această strategie reprezintă o provocare foarte mare și eu foarte mult contez că toți vor înțelege, indiferent de clasa politică aflată la guvernare, că nicio țară nu-și poate permite să fie dependentă de o singură sursa energetică. Această strategie nu este pentru mine, nu este pentru acest Guvern, dar este pentru oameni. Într-un an și câteva luni, noi am reușit să ridicăm discuțiile despre energie la un nou nivel. E un domeniu care ne privește pe toți, pentru că toți suntem afectați când nu avem curent și gaz. Ne-am convins de acest lucru ieri, când a fost acea pană de curent. Dacă volumul de gaze se limitează, atunci pentru toți se limitează.

Noi trebuie să ne asigurăm că nu se mai repetă situația de anul trecut, atunci când am rămas fără energie electrică, fără gaz și căldură. Si asta pentru că depindeam de o singură companie din Federația Rusă – „Gazprom”. Pentru că din gazul rusesc era produsă energia electrică și cea termică. Acum, în prag de iarnă, noi avem rezerve de gaz pentru două luni și putem cumpăra energie electrică din spațiul european, deoarece suntem conectați la Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E. Am făcut un pas mare înainte, dar nu este suficient. Aceste lucruri trebuie duse la bun sfârșit. Anume acesta este rolul acestei strategii: să fie un document de bază în dezvoltarea sectorului până în 2050. Nu exclud că pe parcursul timpului va fi nevoie de modificat anumite elemente, ținând cont de evoluțiile din domeniul tehnologiei și evoluției din regiune. Dar aceste obiective, principalele elemente de infrastructură, trebuie să rămână ghidaj pentru orice guvernare”, a punctat ministrul Spînu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md