08:58:10 08.12.2021
Stiri

VIDEO // România a RENOVAT 1 144 de grădinițe din R. Moldova: „România poate nu este cea mai BOGATĂ țară din Europa, dar contribuie esențial la DEZVOLTAREA R. Moldova. Mulțumim, România, pentru copilăria fericită a picilor!”

Actualitate 04.11.2020 18:56 Vizualizări1406 Autor: Ziarul National
VIDEO // România a RENOVAT 1 144 de grădinițe din R. Moldova: „România poate nu este cea mai BOGATĂ țară din Europa, dar contribuie esențial la DEZVOLTAREA R. Moldova. Mulțumim, România, pentru copilăria fericită a picilor!”


România a renovat 1 144 de grădinițe din cele circa 1 500 existente în R. Moldova, iar valoarea totală a finanțării se ridică la 32 de milioane de euro. Într-un filmuleț prezentat de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, două directoare de grădinițe povestesc în ce situație jalnică erau instituțiile preșcolare și cât de importantă e această investiție a României pentru comunitatea locală.

Directoarea Grădiniței Nr. 6 din Chișinău, Lidia Alexa, susține că instituția pe care o conduce a fost construită în 1962 și de atunci nu se mai făcuse vreo reparație capitală.

„Termenul de exploatare a clădirii expirase de mult timp... implementarea proiectului a demarat în martie 2018, iar în septembrie 2018 era totul gata. Au fost schimbate geamurile, ușile. Ne-au ajuns bani și pentru izolarea termică pentru două blocuri. Am avut mare noroc să beneficiem de acest proiect extraordinar”, a spus directoarea Grădiniței „Păpădia”.

Aceasta a ținut să mulțumească României pentru copilăria fericită a picilor din R. Moldova: „România poate nu este cea mai bogată țară din Europa, dar vedem cum contribuie la dezvoltarea R. Moldova. După implementarea proiectului, am trimis o scrisoare de mulțumire Guvernului României. Sper că în continuare vom avea o colaborarea furmoasă cu România, deoarece de acolo mă trag și eu și sunt foarte mândră de asta”.

Și directoarea grădiniței din satul Roșu, raionul Cahul, Elena Mititelu, susține că, grație contribuabililor din România, instituția preșcolară de la sudul R. Moldova are un nou aspect.

„Activez în această grădiniță de 37 de ani. Ea a fost dată în exploatare în 1982, iar eu în 1983 am venit aici la lucru. Avem acum șase grupe. În cea de-a șaptea grupă ne-am gândit să facem un muzeu al satului. Totul s-a învechit, în special geamurile și ușile. Din fericire, noi am beneficiat de acest grant oferit de România. E vorba de aproape 1 000 000 de lei. Cu acești bani am reușit să facem termoizolarea și să schimbăm majoritatea ușilor și geamurilor, iar acum grădinița are un aspect foarte frumos. Dacă vrei să te încarci cu energie pozitivă, atunci vino la noi la grădiniță”, a spus doamna Mititelu.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că Guvernul de la București a investit enorm în educația din R. Moldova.

„Și când spun că a investit enorm am în vedere, pe de o parte, un număr important de grădinițe, care au fost renovate cu bani contribuabilul român. Au fost renovate peste 1 000 de grădinițe, în condițiile în care în R. Moldova sunt peste 1 400 de grădinițe. Oricare două din trei grădinițe au fost, la un moment dat, renovate cu bani de la contribuabilul român. Aceste instituții preșcolare au fost aduse la standarde europene, cu bani de la contribuabilul român. Sunt bani alocați în mai multe tranșe de mai multe guverne din România. S-au acordat acești bani pentru îmbunătățirea condițiilor în aceste unități preșcolare. Am încercat, dacă vreți, să aducem o bucățică de Europă în R. Moldova”, a punctat Ambasadorul Ioniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md