21:39:23 20.05.2024
Stiri

VIDEO // Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „România are datoria de a ajuta R. Moldova”

Actualitate 15.07.2022 10:13 Vizualizări772 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „România are datoria de a ajuta R. Moldova”


„România are datoria de a ajuta R. Moldova, având în vedere comunitatea de limbă, cultură și de istorie, dar și parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova”, a declarat ministrul Afacerilor de Externe de la București, Bogdan Aurescu, vineri-dimineață, înainte de începerea celei de-a doua ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Oficialul de la București a adăugat că România este hotărâtă să susțină pe deplin procesul de reformă în spirit european din R. Moldova și evenimentul de astăzi, la care participă reprezentanți a 36 de state, „o dovedește, precum o dovedește și sprijinul constant acordat în plan bilateral”.

Bogdan Aurescu a punctat că cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova are scopul de a ajuta republica noastră să depășească crizele generate de războiul din Ucraina, inclusiv consecințele creșterii inflației în stânga Prutului, „poate cea mai înaltă din Europa”.

„Astăzi România găzduiește un eveniment extrem de important: a doua Conferință ministerială privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. După cum știți, prima ediție a acestei Conferințe a avut loc la Berlin, pe 5 aprilie, și astăzi, ca și la Berlin, România co-prezidează, prin ministrul Afacerilor Externe, alături de omologul german, împreună cu ministrul de stat pentru Parteneriate, Dezvoltare și Francofonie din Franța, această Conferință extrem de importantă, dedicată mobilizării, concentrării și coordonării sprijinului politic, tehnic și, respectiv, financiar pentru Republica Moldova.

După cum cunoașteți, Republica Moldova, ca urmare a efectelor multidimensionale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, are de înfruntat o serie de crize, sau situații de criză, care sunt suprapuse: pe de o parte, o criză umanitară, generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, pe de altă parte, o criză economică, care este determinată pe de o parte, de pierderea unor anumite piețe de desfacere din regiune din cauza războiului, care a urmare a unor cheltuieli bugetare determinate de situația refugiaților din Republica Moldova, există în Republica Moldova o inflație crescută de 29%, poate cea mai mare din Europa. Și sunt și alte efecte complicate, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova, o situație care pre-exista războiului, dar care a fost agravată de efectele războiului din Ucraina.

În acest context, este nevoie de sprijin - și Conferința de astăzi își propune să consolideze Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, ca instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău, pe de o parte de a trece cu bine peste aceste situații de criză, iar pe de altă parte, pe termen mediu, să efectueze cu succes reformele necesare pentru modernizarea statului și pentru consolidarea rezilienței instituțiilor sale.

Acest efort de reformă este cu atât mai relevant, pentru că, pe 17 iunie, Comisia Europeană a emis Opinia sa, prin care a propus acordarea statutului de candidat. Pe baza acestei opinii Consiliului European, la sfârșitul lunii iunie, a decis acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, iar Opinia Comisiei conține o serie de repere, o serie de obiective, de benchmark-uri de reformă, care trebuie să fie îndeplinite de Republica Moldova. O parte dintre aceste obiective se regăseau deja în obiectivele de reformă ale autorităților de la Chișinău - dacă vorbim despre reforma justiției, reforma administrației publice, despre lupta anticorupție sau dezoligarhizarea Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu.

Potrivit ministrului, este nevoie de un efort „foarte hotărât, foarte serios, de o muncă asiduă, pe de o parte, din partea autorităților de la Chișinău”.

„Faptul că suntem astăzi împreună cu Germania și Franța, în acest efort, suntem împreună cu 33 de alte state, din Uniunea Europeană, din G7 și din alte regiuni ale lumii, faptul că avem alături de noi peste 10 organizații internaționale, instituții europene, alte agenții, inclusiv agenții ONU, ne arată că Republica Moldova este foarte mult în atenția comunității internaționale și că aceste organizații, acești actori, aceste state împărtășesc opinia noastră cu privire la importanța stabilității Republicii Moldova și la importanța susținerii parcursului său european. Prin urmare, sperăm că, astăzi, Conferința va reuși să se transforme într-un instrument permanent, să se consolideze în abordarea sa de a susține reforma din Republica Moldova, care este necesară pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv prin Grupurile de lucru, cele cinci Grupuri de lucru care își vor desfășura activitatea în paralel cu lucrările plenarei Conferinței noastre”, a încheiat șeful diplomației de la București.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md