07:57:24 07.07.2020
 
Stiri

VIDEO // Deputații PPDA propun MORATORIU asupra legii care impune cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar de către o grupare criminală

Economie 03.12.2019 11:15 Vizualizări1874 Autor: Ziarul National
VIDEO // Deputații PPDA propun MORATORIU asupra legii care impune cetățenii R. Moldova să întoarcă miliardul sustras din sistemul bancar de către o grupare criminală


Deputații din fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) au elaborat un proiect de lege care prevede instituirea unui moratoriu asupra Legii nr. 235 din anul 2016, aprobată de Guvernul Filip, prin care întoarcerea miliardului sustras din sistemul bancar a fost pusă pe umerii cetățenilor.

Vicepreședintele Legislativului, Alexandru Slusari, susține că la transformarea garanțiilor de stat, emise de guvernele Leancă și Gaburici, pentru a acoperi găurile din cele trei bănci implicate în jaful secolului, în datorie de stat a fost stabilită o dobândă exorbitantă de 5%, ceea ce a dublat practic suma care urmează a fi întoarsă - de la 13 miliarde la 25 de miliarde de lei în 25 de ani.

„Povara a fost pusă pe umerii plătitorilor de impozite, fără ca aceștia să poarte vreo vină pentru furtul miliardului”, a spus Slusari astăzi, într-o conferință de presă susținută la Parlament.

Fracțiunea PPDA afirmă că, după decizia Parlamentului, aprobată în baza raportului Comisiei parlamentare care a anchetat devalizarea sistemului bancar, Banca Națională a Moldovei și Guvernul urmau să vină, până la 1 decembrie curent, cu soluții pentru a scuti cetățenii de întoarcerea banilor sustrași, lucru care nu s-a întâmplat.

„Se propune aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării legii miliardului, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a banilor fraudați. Această măsură ar fi corectă pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în formă pecuniară”, a anunțat Slusari, adăugând că numai după aceste lucruri suma rămasă să fie declarată datorie internă și să fie renegociate condițiile de întoarcere a acesteia.

Fiind întrebat de ce nu au propus anularea acestei legi, așa cum au promis în campania electorală, și mai ales de ce nu au făcut-o atunci când se aflau cu socialiștii la guvernare, deputatul PPDA a răspuns că, pe moment, aceasta ar fi „o soluție juridică optimă”, care a durat, din cauză că ancheta din Parlament a fost de 120 de zile.

Alexandru Slusari a acuzat faptul că ancheta organelor de forță a fost selectivă în toți acești cinci ani și folosită în scopuri politice, iar abia în 2019 a fost deschis un singur dosar privind fraudarea sistemului bancar de către un grup criminal și au fost aplicate sechestre pe bunuri în sumă de 1,2 miliarde de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md