12:30:40 24.05.2022
Stiri

Vicepremierul Spînu vrea RENEGOCIEREA contractului de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”. Greșeala admisă în octombrie 2021, care poate provoca întreruperea livrărilor de gaze ​

Actualitate 11.01.2022 09:31 Vizualizări3200 Autor: Ziarul National
Vicepremierul Spînu vrea RENEGOCIEREA contractului de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”. Greșeala admisă în octombrie 2021, care poate provoca întreruperea livrărilor de gaze  ​


Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, examinează posibilitatea renegocierii contractului cu „Gazprom”, astfel încât R. Moldova să nu mai achite concernului rus un avans de 50% în fiecare lună, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp. În același timp, opoziția extraparlamentară și comentatorii politici spun că guvernarea ar trebui să comunice fără ocolișuri cu cetățenii și să-i pregătească de noi majorări ale prețurilor, notează IPN.

Reprezentanții guvernării spun că majorarea prețului de achiziție a gazului rusesc este influențată de fluctuațiile de pe piața internațională, iar R. Moldova nu are nicio pârghie în acest sens. Potrivit deputatului PAS, Lilian Carp, Guvernul ar urma să vină cu noi modalități de suport a cetățenilor cu venituri modeste pentru a-i ajuta să facă față poverii facturilor. În același timp, este examinată posibilitatea renegocierii contractului cu „Gazprom”.

„Prețul la burse depășește acum 1 200 de dolari pentru o mie de metri. Prețul la gaz în R. Moldova este creat din două componente, este vorba despre prețul de piață a gazelor naturale și o altă componentă este prețul la petrol. Prețul la petrol este unul mai stabil față de prețul la gaz. Contractul actual cu „Gazprom” stabilește un preț de trei ori mai mic față de piața europeană, trebuie să recunoaștem acest lucru. Ceea ce-și propune Andrei Spînu este că obțină prin renegociere să nu achităm avansul de 50%. Înțelegem că „Moldovagaz” nu are capacitatea de a plăti în avans. La moment, din acumulările de la cetățeni s-a colectat 40% din suma necesară. Noi vom căuta soluții cum să ne asumăm plata facturii. Se discută posibilitatea ca „Moldovagaz” să ia un credit, pentru a putea achita factura”, a spus aseară Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

În același timp, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că achitarea datoriilor „Moldovagaz” din fondurile bugetului de stat devine o practică periculoasă și incorectă în raport cu cetățenii care nu sunt consumatori de gaze naturale.

„Noi nu avem cifre, date, „Moldovagaz” este cea mai închisă întreprindere, e stat în stat, dar dacă ne ghidăm strict după facturi, facturile pe decembrie sunt de două ori mai mari față de noiembrie. Sunt sume exorbitante. Este puțin probabil ca achitările să fie aproape de 100%, așa cum s-a întâmplat în noiembrie. Și iar „Moldovagaz” va solicita ajutor din partea bugetului de stat. Este o practică defectă când cu banii contribuabililor, o parte dintre ei nici nu sunt consumatori de gaze, mai ales cei din zonele rurale, sunt achitate datoriile unei întreprinderi afiliate „Gazpromului” către „Gazrom” direct”, a spus reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Comentatorii politici critică guvernarea pentru comunicarea deficitară pe timp de criză. Potrivit lor, autoritățile au greșit atunci când au anunțat cetățenii că prețul de achiziție va scădea, în condițiile în care majorările erau inevitabile.

„Nu guvernarea stabilește prețurile, prețurile sunt stabilite de piață. Guvernarea n-are treabă cu creșterea prețurilor, dar ea poartă răspundere politică. Guvernarea are o problemă de comunicare. Guvernarea trebuia să anticipeze și să pregătească moral oamenii pentru faptul că-i așteaptă greutăți. Din punct de vedere economic, contractul „Gazprom” cu Moldova este o picătură, absolut neimportantă pentru Rusia, „Gazprom” poate să ne dea și gratis acest gaz, dar pentru ei gazul este un dispozitiv geopolitic pentru a duce R. Moldova acolo unde trebuie să stea în conceptul geopolitic al Federației Ruse”, a precizat Anatol Țăranu.

„Se putea de anticipat că prețurile vor crește, existau tendințe foarte clare că există deficit de gaze pe piața europeană și prețurile se vor menține înalte până în sezonul de primavară-vară. Dar acest lucru nu a fost comunicat sincer, populația n-a fost pregătită și putem cataloga comunicarea pe care a avut-o Ministerul Infrastructurii drept o dezinformare, pentru că se știa foarte bine ce urmează. La negocierile cu Gazprom, pe lângă prelungirea contractului, a fost semnat și un protocol adițional în care se spune clar că partea moldovenească își asumă responsabilitatea că factura va fi achitată, respectiv dacă populația se va confrunta cu probleme legate de incapacitatea de plată, iar mecanismul de compensare nu va fi suficient, asta ar pune sub risc tot acordul cu Gazprom. Problema nu este doar în prețul actual, ci în ceea ce vom face în următoarele luni, în condițiile în care prețul rămâne ridicat”, a spus comentatorul politic Dionis Cenușă.

De menționat că prețul la gazele naturale a crescut până la 646 de dolari în luna ianuarie 2022, potrivit „Moldovagaz”. În același timp, tariful stabilit pentru cetățeni a fost calculat la prețul de 430 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.05.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Parteneriatul Estic 2

20.05.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia a înghițit găl...

16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md