16:54:48 25.04.2024
Stiri

Mame blânde, mame bune: Salvează copiii din orfelinatele moldovenești

Viața bate filmul 18.03.2016 08:48 Vizualizări4761 Autor: Ziarul National
Mame blânde, mame bune: Salvează copiii din orfelinatele moldovenești


Confesiune // „Tu nu ești mama mea, dar mă iubești mai mult ca mama mea…”

Deși, în țările europene, asistența parentală este un serviciu bine pus pe picioare, în R. Moldova acesta a început să se dezvolte abia acum câțiva ani, dar se poate lăuda deja cu rezultate frumoase.

Familii „adevărate”

Copiii ajunși în orfelinate visează în fiecare zi să vină cineva să-i ia acasă. Pentru câteva mii dintre ei, visul a devenit realitate, iar în instituțiile de tip rezidențial mai rămân astăzi încă vreo patru mii de copii care au nevoie de o familie adevărată.

Responsabilii din domeniu susțin că plasarea acestor copii în familiile asistenților parentali este un pas înainte spre o educație și o îngrijire mai bună, iar de la începutul reformării sistemului rezidențial de protecție a copilului din R. Moldova, numărul micuților plasați în instituții s-a diminuat de la 11 500 în anul 2007, la 3 800 în 2014.

Recent, CCF Moldova, în parteneriat cu Direcția municipală pentru protecția drepturilor copiilor, au organizat un eveniment care a întrunit 40 de asistenți parentali care au îngrijit, până în prezent, peste 170 de copii din capitală.

Astăzi, „mamele” copiilor pe care i-au salvat de orfelinate își aduc aminte cum erau când i-au luat acasă și cum s-au transformat ulterior.

Mamă de profesie

Galina Carcimari este asistent parental de trei ani și jumătate și are grijă de o fetiță în vârstă de șase ani, care provine dintr-o familie defavorizată. Ea spune că această fetiță o face foarte fericită și că nu și-ar putea închipui să mai trăiască fără ea.

„Am luat acasă o fetiță de aproape trei ani care ne-a unit familia. Este un copil vesel și foarte activ, iar toți membrii familiei au îndrăgit-o din prima clipă. Ne-am atașat atât de mult de ea, încât doi ani în urmă am depus toate actele necesare pentru a o adopta. Însă, din cauza unor mici probleme, nu am obținut încă o hotărâre judecătorească favorabilă. Sper ca în viitorul apropiat să-i devenim părinți cu acte în regulă”, a menționat Galina Carcimari.

Întrebată ce anume a determinat-o să devină asistent parental, Galina a declarat că era în căutarea unui loc de muncă.

„Într-o zi, de pe un afiș publicitar am aflat despre această organizație. După jumătate de an de evaluare, am început acest serviciu. Astăzi, acest lucru reprezintă mai mult decât atât, am devenit mamă pentru a treia oară”, zice doamna Carcimari cu mândrie.

Băiețelul cu două mame

Valentina Cosma este asistent parental profesionist de mai bine de cinci ani, iar pe parcursul acestei perioade a îngrijit patru copii, dintre care doi fiind cu dizabilități.

„În 2011, am luat în plasament un copilaș de un an care, între timp, a reușit să devină un membru al familiei cu drepturi depline. Băiețelul are un caracter impulsiv și este extrem de energic, iar la grădiniță a devenit vedeta grupei. Din nefericire, povestea lui este una tristă, mămica sa, fiind foarte bolnavă, nu poate să aibă grijă de el. Cu toate acestea, o vizitează în fiecare săptămână, iar băiatul se mândrește că are tocmai două mame”, spune femeia.

Un an mai târziu, Valentina a luat într-un plasament de răgaz două fetițe cu dizabilități, pe care spune că le-a îndrăgit imediat.

„Aceste fetițe provin din familii în care mamele reprezintă singurul lor sprijin. Chiar dacă s-au născut cu anumite malformații, ele și-au păstrat intelectul și nu se deosebesc prea mult de ceilalți copii. Aceste copile au locuit la mine timp de 30 de zile, timp în care mamele lor și-au adunat forțele. Mai târziu, ele au fost luate acasă, dar continuă să ne viziteze”.

Vor adopta toți copiii

Valentina și soțul ei nu au avut niciodată propriii lor copii, așa că au decis mai târziu să înfieze o fetiță.

„Mama biologică a acestei fetițe a decedat, iar tatăl ei a refuzat să aibă grijă de ea. Ceva mai târziu, copila a obținut statutul de orfan, iar noi am decis să o înfiem. Cred că pe toți copiii orfani care vor veni în familia noastră îi vom adopta”, a adăugat Valentina.

„Acest lucru mă face să mă simt împlinită”

Alexandra Lungu, de asemenea, a decis să devină asistent parental acum un an. Ea a luat în plasament un băiețel de un an, de care spune că este foarte mândră.

„Am avut grijă de acest copil timp de opt luni. Deși am trei copii biologici, acest băiețel a fost pentru mine o experiență inedită. Acum, el a fost adoptat de o familie, iar eu sunt foarte fericită că a ajuns pe mâini bune. Pe viitor îmi doresc să iau și alți copii, acest lucru mă face să mă simt împlinită”, spune Alexandra.

Copiii nu-și uită mama biologică

Din experiența sa ne-a povestit și Larisa Covalschi, care este asistent parental de trei ani și își aduce aminte cu emoții despre prima fetiță luată în plasament.

„Pe acest copil l-am primit în casă cu inima deschisă, ca pe propriul copil biologic. El ne-a făcut să ne simțim mai tineri. Eu și soțul meu i-am oferit toată dragostea, căldura și încrederea noastră. Îmi amintesc ziua când a pășit pentru prima dată pragul casei. A intrat pe ușă ca în propria casă părintească, fără nicio emoție. Ne-am așezat la masă și mi-a spus: Tu nu ești mama mea, dar mă iubești mai mult ca mama mea. Am observat că toți copiii care vin în grija asistenților parentali, vin cu dorința să nu-și uite niciodată mama biologică”, a mărturisit Larisa.

Femeia spune că şi-ar dori foarte mult să înfi­eze copila. Însă, fetiţa nu poate primi sta­tut de ado­pţie atât timp cât mama şi rudele sale n-au renu­nţat ofi­cial la ea. Femeia speră că, totuși, într-o zi va reuşi să o adopte.

„Acești oameni merită mai mult”

Olga Zaharia, managerul Serviciului de asistență parentală profesionistă din cadrul Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor a Primăriei Chișinău, spune că este mândră de faptul că în țara noastră există oameni care ajută acești copii, iar statul ar trebui să-i ajute mai mult.

„Acești asistenți parentali sunt, de fapt, niște îngeri care iubesc și au grijă de niște suflete care au în spate un trecut îndurerat. Pentru munca nobilă pe care o fac, ei merită mai mult decât un salariu de aproximativ 2 800 de lei. Sper ca, în curând, acest lucru să se schimbe, iar atât asistenții parentali, cât și copiii să beneficieze de o atenție mai mare din partea statului”, a menționat Olga Zaharia.

Lunar, pentru fiecare copil crescut de asistenții parentali, statul oferă o alocație pentru alimentație de 851 de lei, iar pentru copiii cu nevoi speciale - de 1 080 de lei. De asemenea, pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și igienă copiii primesc câte 250 de lei pe lună.

Daniela Nucă, stagiară


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md