07:42:38 24.09.2018
 
Stiri

Veaceslav Platon a pierdut litigiul cu BNM la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm

Economie 13.12.2017 13:00 Vizualizări834 Autor: Ziarul National
Veaceslav Platon a pierdut litigiul cu BNM la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm

Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat câștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în litigiul cu acționarii „Moldova Agroindbank” (MAIB), ale căror acțiuni au fost blocate anterior de conducerea BNM pentru activitate concertată, a declarat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, pentru deschide.md.

La 14 iunie 2016, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a decis ca BNM „să se abţină de la următorii paşi” privind realizarea deciziei sale de recunoaştere drept „concertat” a pachetului de acţiuni ale MAIB. Potrivit deciziei de atunci, R. Moldova (prin intermediul BNM şi/sau Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare sau în oricare alt mod) trebuie să se abţină pe viitor de la măsuri ce vizează anularea acţiunilor, până la soluţionarea litigiului printr-o decizie definitivă de arbitraj în fond.

În documentul citat se menționa că, „în conformitate cu art.16 din Legea privind investiţiile în activitatea de întreprinzător şi Legea privind arbitrajul a R. Moldova, decizia de arbitraj este obligatorie. Decizia trebuie executată de partea în privinţa căreia a fost pronunţată, benevol şi neîntârziat”.

De asemenea, Curtea de Arbitraj de la Stockholm mai anunța că „interzice întreprinderea unor măsuri în privinţa acţiunilor „Moldova Agroindbank”, blocate prin decizia BNM din 2 martie 2016, care au drept scop anularea sau înstrăinarea acestora prin orice mod posibil”.

BNM a decis pe 2 martie 2016 că mai mulți acționari de la „Moldova Agroindbank” să fie obligați să întoarcă acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova Agroindbank” S.A. Această cotă constituia 39,58 la sută din totalul acțiunilor de la această bancă.

În presă s-a vorbit de multe ori că în spatele acestor acționari nu ar fi nimeni altul decât supranumitul „raider nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon. Un alt aspect este că după ce acțiunile au fost blocate de BNM, fiul lui Veaceslav Platon ar fi dorit să le cumpere, însă BNM a blocat de fiecare dată aceste tranzacții.

De menționat că Veaceslav Platon a fost condamnat ieri la încă 12 ani de pușcărie. Sentința vine în urma deschiderii unui alt dosar, pe lângă cel în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru delapidarea BEM. Veaceslav Platon a mai fost condamnat o dată - în aprilie 2017, la 18 ani de închisoare.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Cristi 13.12.2017 13:23

Platon i-a parut bine cind fura cu ambele maini si era sustinut de Filat cit era la guvernare si de Usatii prin FSB-ul rus. !! Acum nu are decit sa-si petreaca restul zilelor dupa gratii.

Viorel 13.12.2017 13:32

Cu alte cuvinte sună c-am așa: cei de la Stockholm au spus clar că individul e un raider de temut care a vrut să frece iar sistemul bancar din Moldova și să preia cea mai mare bancă de la noi, dar nu ia mers

Pumnal 13.12.2017 13:34

nU ESTE fILAT LA PUTERE, NU MAI AU HOTII CA PLATON PROTECTIE!!!

Inga 13.12.2017 13:41

A pierdut dosarul cu bancile, in schimb miliardele furate ramin a fi ascunse de Platon si Filat.

mihai 13.12.2017 14:35

A ramas cu curul gol

Vadim 13.12.2017 15:52

Nu cred că pune cineva la îndoială independența Curții de Arbitraj de la Stockholm, care nu ar putea da cîștig de cauză, celui supranumit raiderul nr. 1 în CSI, așa că Platon stai unde stai încă vreo 30 de ani, pentru că meriți.

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md