18:25:15 17.02.2020
 
Stiri

Război și vize pe înțelesul poporului

Opinii 09.05.2014 09:55 Vizualizări1724 Autor: Vasile Gârneț
Război și vize pe înțelesul poporului


Contre-jour // Adică, găgăuzii sunt europeni, iar șefii lor le bat capul, lor și nouă, cu Uniunea Vamală

Un dialog la țară cu o rudă despre războiul ruso-ucrainean. Leonid e din generația mea, un adevărat profesionist în meseria lui, un artist-lemnar. A fost la muncă în Rusia, unde a restaurat biserici, a construit palate pentru noii îmbogățiți, dar a mers la câștig și în Italia, și în Grecia. A trăit tranziția, ca noi toți, în registre diferite: când disperat (nu a putut veni la înmormântarea bunicii, cea care l-a crescut, pentru că nu avea actele în ordine), când mai optimist – și-a cumpărat mașină și a renovat din temelie casa părintească de la țară… E considerat, și chiar este, un personaj umblat, unul care a cunoscut lumea. Acum, de când cu războiul ruso-ucrainean, e supărat și nedumerit, o nedumerire pe care tot el încearcă să o descifreze.

„Dacă privești televiziunile de la Moscova, înțelegi că Rusia luptă în Ucraina cu fasciștii, cu banderoviștii care-i omoară pe rusofoni, pe cei care vor cu Rusia, nu cu Europa. Dacă te uiți pe Internet – eu am Internet! –, vezi că de fapt ucrainenii luptă împotriva fasciștilor ruși, apărându-și țara… Se omoară frați cu frați. E groaznic, dar ce se va întâmpla când Putin va da ordin să intre armata în Ucraina?...”

Fac și eu o completare: „Putin a decorat 300 de ziariști ruși pentru „campania strălucită” din Crimeea. Un decret ținut secret, așa cum se procedează în cazul când sunt decorați cei din serviciile speciale. E secret, pentru că probabil nu vrea să-i expună sancțiunilor occidentale, interdicției de a intra în Vest, acolo unde le place să-și cheltuiască banii câștigați prin propagandă zeloasă”.

„Știu, am citit pe Internet, îmi susține remarca Leonid… Dar până la urmă, tot vor fi nevoiți să discute între ei, ucrainenii și rușii, că războiul nu poate dura veșnic…”.

Speranța din vocea lui Leonid trebuia confirmată: „Da, până la urmă va fi pace, sau… o formă de pace”.

***

Am discutat și despre vize. Despre libera circulație a moldovenilor în Europa. Leonid are pașaport românesc, dar va fi mai ușor pentru cei din familie. Se va duce la sfârșitul lunii mai cu maică-sa la Olănești, în România, pentru că doar un inconștient se poate gândi acum la sanatoriile din Truskaveț sau Kislovodsk. „Europa trebuie adusă aici. Să schimbăm și la noi lucrurile. Asta înseamnă să scăpăm de hoți și de cei care își bat joc de țară… Nu-i înțeleg pe cei care ironizează anularea vizelor, care spun că n-au nevoie de această favoare, pentru că n-au bani… Și Formuzal acesta, președinte peste șapte sate, spune că jumătate dintre găgăuzi sunt de mult prin Europa, cu pașapoarte românești și bulgărești. Adică, găgăuzii sunt europeni, iar șefii lor le bat capul, lor și nouă, cu Uniunea Vamală. Formuzal nu-și dă seama că, de fapt, poporul îl contrazice?”

Da, îl contrazice, dar probabil bașcanul nu mai poate da înapoi. Are niște angajamente și trebuia să ia în derizoriu libera circulație, să persifleze într-un fel și speranțele concetățenilor săi care s-au zbătut să obțină pașapoartele altor țări.

…O discuție, la țară, despre războiul din Est și vizele pentru Vest. La două zile de la întâlnirea noastră, Leonid m-a sunat și mi-a spus că ce-a făcut Oazu Nantoi la televiziune, când a apărut cu cagula pe cap și cu automatul Kalașnikov în mână, e ceva extraordinar. Așa trebuie lucrat cu basarabenii noștri, ca să înțeleagă diferența dintre Rusia lui Putin și Europa traiului bun și liniștit.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md