21:50:12 29.05.2023
Stiri

La televizor – patrioți și trădători

Opinii 11.04.2014 09:33 Vizualizări2110 Autor: Vasile Gârneț
La televizor – patrioți și trădători


Contre-jour // Am urmărit și eu, după o lungă perioadă, emisiunile unui post de televiziune de la Moscova. M-am îngrozit

Taximetriștii sunt de multe feluri: vorbăreți, curioși, știutori, amatori de conspirații și secrete, ori dimpotrivă:taciturni, plictisiți, ascultând la radio muzica rusească care-i eliberează de orice gând. Cel care m-a dus la aeroport să întâmpin niște prieteni din Germania era supărat pe viață, riguros supărat, cu argumente în cascadă. Are o pensie mică, soția este bolnavă, medicamentele sunt scumpe și falsificate – „plătești și te otrăvești”... Dar ce mâncăm noi de la aceste supermarketuri și piețe agricole? Otravă! Nimeni nu ia probe să descopere nitrații, pesticidele și toată chimia cu care sunt tratate fructele și legumele – „mâncăm și ne îmbolnăvim ca niște animale neștiutoare”. Apoi atacă teme majore: hoții de la putere, n-am nevoie de Europa lor. Înainte era mai bine, îmi ajungeau bani. De ce se bagă America în Ucraina? Bine le face Putin - fasciștii trebuie nimiciți fără milă!

Îl întreb dacă nu cumvaprivește doar posturile TV din Rusia. Îmi răspunde nervos printr-o întrebare: Dar la ce altceva să mă uit, acu’ doar rușii spun adevărul?

Seara am urmărit și eu, după o lungă perioadă, emisiunile unui post de televiziune de la Moscova – Rossia 24. M-am îngrozit. Propagandă și isterie la cote maxime. La Kiev a avut loc o lovitură de stat și s-a instaurat un regim fascist, susținut de SUA și de Uniunea Europeană. Un grupaj de declarații antirusești, mai vechi și mai noi – Timoșenko, Yaroș, Tiagnibok... Viața etnicilor ruși din Ucraina este în pericol! Imagini cu clădiri în flăcări, lupte de stradă, răniți… – secvențe filmate la Kiev cu o lună înainte de glorioasa anexare a Crimeii, nu contează trucajul, ci impactul… Cetățeanul rus trebuie pregătit psihologic pentru război, pentru o eventuală campanie militară în sud-estul Ucrainei…

Apoi câteva reportaje din Crimeea, un loc nefericit sub administrația ucraineană. Ministrul rus al Sănătății a adus aparataj pentru dialize („ce-am găsit aici este fier uzat”), Ministrul Culturii promite ca va revitaliza Studioul de film de la Yalta și tot el, filmat la un raport în fața lui Putin, afirmă că în peninsula proaspăt anexată sunt vestigii ale culturii ruse, un loc unde, de fapt, s-a născut națiunea rusă. Și pentru că tonul înalt propagandistic e pândit de ridicol, urmează un reportaj despre o donație – o mașină nouă, modernă, pentru pompieri. „Să avem noi incendii, spune vesel omul de la volan, cu asemenea mașini nu ne temem de nimic”. Pe scurt: sub administrație rusească, Crimeea va deveni o livadă în floare. Așa arată o seară la o televiziune moscovită. La câteva zile, într-o emisiune a celui mai important „ziarist” al momentului din Rusia, Dmitri Kiseliov, în postură de experți în studio erau invitați Vitali Zaharcenko și Alexandr Yakimenko (foști șefi ai Internelor și Securității de la Kiev). Ambii au fugit la Moscova și sunt bănuiți de asasinatele comise de lunetiști, în Maidan.

***

Intelectualii din Rusia care condamnă agresiunea împotriva Ucrainei au fost numiți de Putin „национал-предатели” (trădători naționali). Un împrumut lexical de la Adolf Hitler, care scria în „Mein Kampf” despre „Nationalverräter”.

Peste 70% dintre ruși susțin politica de agresiune a lui Putin în Ucraina, adică au reacționat cum trebuie la propagandă și intoxicare. Nu e doar o tragedie a rușilor: atunci când un popor e coborât în sclavie, cu energia zăgăzuită, suferă întreaga umanitate, lipsită de un element indispensabil plenitudinii sale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md