11:54:05 20.02.2019
 
Stiri

Învingătorii negociază, Dodon raportează

Opinii 05.12.2014 09:00 Vizualizări2271 Autor: Vasile Gârneț
Învingătorii negociază, Dodon raportează

Contre-jour

La câteva zile după alegeri, partidele proeuropene s-au retras la negocieri. Negocieri despre care nu se știe prea multe, iar lumea dă semne de nervozitate, pentru că nu vrea să asiste la un scenariu pe care l-a mai urmărit în 2009 și 2010. Am dori ca aleșii poporului să ne arate că au înțeles lecția scrutinului. Ne-am aștepta să aibă suficientă inteligență și bun-simț ca să nu pună la încercare răbdarea populației. Partidele proeuropene au fost votate, la limită, nu pentru a face același joc dezgustător, trăgându-și plapuma de la unii la alți, ci ca să guverneze responsabil țara. Dacă mass-media și societatea civilă nu-i vor slăbi din cătare, ar fi o speranță ca lucrurile să stea altfel decât în precedenta legislatură. Sigur, se poate invoca și orgoliul renăscut, mândria revitalizată a oamenilor politici de a demonstra că au învățat ceva, că percepția negativă pe care au generat-o, unii dintre ei, nu-i definește. E un pariu riscant și nesigur. Știm prea bine de ce sunt în stare, dar pe alții nu-i avem: ceilalți – buni, intransigenți, incoruptibili… – n-au trecut pragul electoral. De ce nu l-au trecut – e o altă analiză, pe care ei înșiși ar trebui mai întâi să o facă.

În acest timp, cel care s-a plasat primul pe grila partidelor parlamentare, Dodon și partidul său socialist, a plecat să prezinte raportul al Moscova. Cu o zi înainte îl vizitase la sediu ambasadorul Rusiei la Chișinău, care i-a mulțumit pentru prestație și devotament. Nu e un secret că formațiunea lui Dodon este proiectul Rusiei. Această vasalitate scandaloasă sugerează pe mâna cui ar fi încăput R. Moldova, dacă socialiștii și acoliții lor ar fi pus mâna pe putere. În primele declarații de după alegeri, Dodon s-a arătat hotărât să demoleze orice proiect european, să provoace alegeri anticipate. E un ostaș plin de râvnă, gata de asalt, nu contenește să se laude că are susținerea Moscovei și a lui Putin personal.

Numai că s-ar putea ca tocmai Rusia să-i înșele așteptările. Poate că Dodon se informează doar de la televiziunile oficiale din fosta metropolă sovietică și nu mai are timp să consulte surse alternative. Ar fi bine să afle că lucrurile în Rusia nu stau atât de strălucit pe cât le vede și ni le recomandă el. Rusia lui Putin este o țară paria, cota de încredere pe care o mai are în lume este foarte scăzută. Ca urmare a sancțiunilor occidentale, rubla se prăbușește, capitalul străin dă bir cu fugiții. Ieftinirea continuă a petrolului va face ca economia Rusiei să intre în recesiune, lucru confirmat chiar de oficialii de la Moscova, cei care stau cu ochii pe cifre, pe indicii bursieri și nu fac doar politica „lumii ruse.”Proiectul „South Stream” a fost închis. Exporturile rusești de hidrocarburi în Europa nu vor putea evita Ucraina. E o chestiune de timp, analiștii vorbesc de câteva luni, până când situația din Rusia se poate schimba dramatic. Atunci e posibil ca și televiziunile de la Moscova să prezinte o altă imagine a țării decât cea de acum, mândră și războinică, luptând victorios cu imperialismul american întru apărarea conaționalilor săi răspândiți acolo unde Rusia nu este privită cu simpatie.

Această nouă imagine a Rusiei, pe care sperăm că o vor vedea și Dodon, și toți simpatizanții săi, le va tăia avântul și obrăznicia. Evident, asta nu înseamnă că noi, cei care am votat partidele proeuropene, vom avea mari prilejuri de triumf. Dar măcar să îndepărtăm spectrul catastrofei naționale, de care am scăpat, în aceste alegeri, ca prin urechile acului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Valeriu 05.12.2014 11:27

Dodon va fi aruncat la cosul de gunoi a istoriei daca in mod clar va atita spiritele in societate, vorbind in presa straina ca in Moldova exista pericolul real unui razboi civil. Chiar pina acolo sa mergi ca sa-ti tradezi propriul popor. Rusine, Igor Nicolaevici!

Valeriu 05.12.2014 11:28

Dodon ,cum se zice pe la noi, este " curba primariei". Fuge dintr-un cabinet in altul, da ce sa-i faci si de acestea trebuiesc, aduc si ei o portie de umor in politicul nostru si asa patat ))

Oleg Caus 05.12.2014 11:30

Evident ca cei care au votat socialistii se cam intristeaza de realitate cu care se confrunta acum Rusia, realitatea pe care ei au creat-o. Acum este important ca cei de la guvernare sa dea din buci ca altfel ii ia dracu, numai ca nustiu cum or sa faca ei acest lucru in prezenta unor ratati de genul lui dodon.

aLinei 05.12.2014 11:50

Hai sa uitat de Dodon , ca oricum nu-i folos din sokialistii lui Acum asteptam sa vedem ce-o sa faca coalitia, cum vor gestiona urmatorul guver. Sper sa evite greselele precedente si sa tine cont de parerea Democratilor , care-s unicii care au arat un rezultat in crestere in aceste alegeri

Lilian 05.12.2014 12:43

Dupa mine utopicul va muri politic in opozitie rapid si sigur, multi dintre cei care l-au votat deja au remuscari, intrebatii pe oamenii care l-au crezut pe Dodon si care au fost intorsi de la frontiera cu FR cind au incercat sa plece incolo. Tot ce a luat el e zero oricum, vom avea o guvernare Pro-UE, care in mare parte se datoreaza cresterii PD-ului, sunt mai importante procentele luate de ei decit tot ce a luat utopicul.

Wiseman 19.07.2016 18:59

Obama do&39e#sn;t need to be the president of the usa, since he is not an american citizen, he is ruining what we have paid for all these years, and giving our money to foreigners, send him back to where he came from

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md