20:44:42 29.05.2023
Stiri

De ce ar trebui să ne pese de alegerile europarlamentare?

Opinii 23.05.2014 09:52 Vizualizări2257 Autor: Vasile Gârneț
De ce ar trebui să ne pese de alegerile europarlamentare?


Contre-jour // Alegerea unor parlamentari români competenți ne va asigura în viitorul PE niște buni avocați, care vor susține proiectul european al Republicii Moldova

Întrebarea din titlu și-o pun mulți. Europa este încă destul de departe de noi, chiar dacă putem călători spre Occident fără vize, iar deputații pe care unii dintre moldoveni, cei cu pașaport românesc, îi vor vota reprezintă deocamdată un alt stat: România. Și totuși, interesul nostru pentru aceste alegeri n-ar trebui să fie mic. Iată câteva motive:

1. Noul Parlament European, ales pe 25 mai, va ratifica Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu Republica Moldova. Reformele pe care statutul de țară-asociată le implică creează cadrul necesar și perspectiva, recunoscută la Bruxelles, cel puțin prin vocea actualului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, unei aderări a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

2. Alegerea unor parlamentari români competenți ne va asigura în viitorul PE niște buni avocați, care vor susține proiectul european al Republicii Moldova. Este una să delegi prin votul tău oameni de calitatea Monicăi Macovei, Teodor Baconschi și Mihai Răzvan Ungureanu, și alta e să trimiți acolo niște anonimi sau un demagog de talia lui C.V. Tudor.

3. De politicile pe care le va avea Europa cu Republica Moldova, ca stat-aspirant, depinde viața noastră. Așa vom reuși să îngropăm definitiv stafia comunismului resuscitată de Voronin și de „socialistul în ie” Dodon, care acționează împotriva intereselor naționale.

4. Alegerile europarlamentare contează enorm pentru integrarea europeană a Ucrainei. Teritoriul său uriaș va fi ca o platoșă pentru noi în calea expansiunii rusești. Coincidența face ca tot pe 25 mai 2014 în această țară să aibă loc alegeri prezidențiale, care vor trebui să dea deplină legitimitate noii conduceri de la Kiev și să accelereze stabilizarea și europenizarea țării. Or, stimularea integrării Ucrainei depinde și de calitatea noului Legislativ de la Bruxelles, de voința acestuia de a continua extinderea Uniunii Europene spre Est. Din păcate, riscul ca în viitorul Parlament European, după aceste alegeri, să pătrundă mulți eurosceptici, naționaliști și extremiști, este foarte mare. Știm despre tendința de vot din Franța, unde Frontul Național condus de Marine Le Pen se situează pe primul loc în opțiunile francezilor, ca și naționaliștii și eurofobii din Marea Britanie (partidul extremist UKIP, condus de Nigel Farage). Un număr tot mai mare de deputați de această coloratură se poate constitui într-o forță importantă care va bloca multe inițiative privind integrarea țărilor din Est, sabotarea Parteneriatului Estic.

5. Elementele extremiste și conservatoare, care își arată pe față simpatia față de Putin (unii dintre ei chiar sunt anchetați pentru activitate de spionaj și lobby în favoarea Rusiei – cazul europarlamentarilor ungur și leton), vor favoriza activitățile subversive ale Rusiei în Uniunea Europeană și vor submina relația cu Statele Unite – principalul garant al securității bătrânului continent și apărător declarat al țărilor din „Noua Europă” amenințate de Rusia.

Atenția noastră pentru alegerile europarlamentare nu este un moft, nu este o aseptică proiecție intelectuală, ci o investiție în viitor, o ieșire din țarcul provincialismului, un pas spre civilizația contemporană. Sper ca argumentele enunțate mai sus să convingă măcar pe unii dintre noi, românii din R. Moldova, să avem o atitudine serioasă și responsabilă în cadrul acestor alegeri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md