06:52:49 06.06.2020
 
Stiri

Va PICA Guvernul Chicu? Parlamentul se convoacă în ședință pentru a dezbate decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea în fața Legislativului

Politică 02.04.2020 10:50 Vizualizări1326 Autor: Ziarul National
Va PICA Guvernul Chicu? Parlamentul se convoacă în ședință pentru a dezbate decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea în fața Legislativului


Parlamentul R. Moldova se convoacă astăzi, la amiază, în ședință, iar pe ordinea de zi figurează un singur subiect - asumarea răspunderii de către Guvern pentru a modifica mai multe legi, inclusiv cea a bugetului de stat, în contextul extinderii pandemiei de COVID-19.

Premierul Ion Chicu urmează să le prezinte deputaților măsurile adoptate de Guvern în sprijinul populației pe timpul crizei provocate de pandemie. Potrivit legislației, în cazul în care în decurs de 72 nu va fi depusă o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, modificările aprobate de către Cabinetul de miniștri vor intra în vigoare.

Mai exact, Guvernul a decis modificarea capitolelor de venituri și cheltuieli, inclusiv majorarea cheltuielilor bugetare cu 816 milioane de lei și a veniturilor cu 40 de milioane de lei.Printre modificări se numără, de asemenea, majorarea ajutorului de șomaj, iar suma minimă va fi de 2 775 de lei. De asemenea, sunt extinse categoriile de persoane beneficiare ale ajutorului de șomaj pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj. Totodată, s-a decis majorarea venitului minim lunar pentru familiile defavorizate pînă la 1 300 de lei, pe perioada stării de urgență și majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil până la 975 de lei.

Proiectul prevede mai subvenționarea cu 60% a cheltuielilor legate de achitarea salariului/indemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării.

Titularii de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. De asemenea, pentru această categorie, pentru persoanele care practică activitate independentă, întreprinzătorii individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, vor fi restituite contribuțiile sociale în sumă fixă.

Pentru sectorul HORECA se prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15%. Agenții economici care și-au sistat activitatea conform Deciziilor Comisiei Situații Excepționale vor beneficia de amânarea până la 25 iulie a termenului de achitare taxelor locale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md