20:43:45 19.07.2018
 
Stiri

UTIL // Mergi în vacanța de iarnă? Trebuie neapărat să știi aceste lucruri

Știri 30.12.2017 16:30 Vizualizări1770 Autor: Ziarul National
UTIL // Mergi în vacanța de iarnă? Trebuie neapărat să știi aceste lucruri
Poză simbol

În perioada sărbătorilor de iarnă, numeroși cetățeni aleg să plece în vacanță.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) din R. Moldova vă atenționează că, atunci când cumpărați un serviciu turistic, trebuie să primiți de la compania de turism următoarele documente:

- CONTRACTUL DE SERVICII TURISTICE, cu indicarea părților contractante, tuturor serviciilor turistice oferite (destinație, perioadă, tip cazare, cu/fără tip alimentare, cu/fără transport, asigurare, alte servicii), prețul produsului (serviciului) touristic evaluat în lei, numărul voucherului și semnăturile părților;

- ASIGURAREA MEDICALĂ este obligatorie;

- VOUCHERUL TURISTIC completat, parafat de către Agenția Turismului a R. Moldova și prestatorul de servicii turistice (compania de tursim);

- BONUL FISCAL, primit la achitarea valorii contractuale;

- FACTURA SAU FACTURA FISCALĂ (obligatoriu în cazul - persoanelor juridice, la solicitare în cazul - persoanelor fizice);

APCSP susține că aceste documente sunt foarte importante, întrucât a avut anterior mai multe plângeri de la consumatori. Într-un caz, o familie a cumpărat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta a constatat că a fost cazată la un alt hotel, decât cel prevăzut în contractul de servicii turistice, încheiat cu agenția de turism din R. Moldova. În urma insistenței de a li se oferi cazare în hotelul indicat în contract, turiștii au fost transferați în ziua următoare, dar condițiile nu erau nici pe departe cele promise în momentul procurării foii turistice - lipsa piscinii, deredicarea odăii și schimbarea albiturilor o dată în 7 zile, telefonul și televizorul din odaie defecte, lipsa de acces la rețeaua Wi-Fi.

La revenirea din călătorie, familia a depus o reclamație la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În urma acțiunilor întreprinse de către APCSP, agentul economic a soluționat conflictul pe cale amiabilă, prin achitarea unei compensații în mărime de 40% din valoarea costului foii turistice.

Pentru a evita anumite neplăceri în legătură cu ofertele vacanței de iarnă, autoritățile vă recomandă studiați atent regiunea unde doriți să mergeți în vacanță, zonele de odihnă, hotelele, pensiunile, oferte ce le propun, condițiile, informați-vă în prealabil, care sunt condițiile oferite pentru vacanță, prețul ce necesită a fi achitat, informatii privind transportul, asigurarile medicale, cazarea, alimentația, citiți și analizați foarte atent contractul împreună cu operatorii turistici, deoarece în cazul unor neclarități privitor la organizarea vacanței, aceștia se pot eschiva de la responsabilitate.

Totodată, alegeți oferte de la agenții de turism, în care aveți încredere sau care v-au fost recomandate.

Dacă ați fost totuși păcăliți, nu ezitați să depuneți o reclamație la agenția de turism vizate pentru a primi despăgubiri. Dacă agentul economic nu a remediat problema, apelați la APCSP.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md