15:59:17 24.04.2019
 
Stiri

Unul dintre „părinții” neurotoxinei Noviciok rupe tăcerea: „Nu există antidot pentru Serghei Skripal și fiica lui”

Știri 21.03.2018 17:16 Vizualizări1366 Autor: Ziarul National
Unul dintre „părinții” neurotoxinei Noviciok rupe tăcerea: „Nu există antidot pentru Serghei Skripal și fiica lui” sursa: digi24.ro

Nu există un antidot pentru neurotoxina Noviciok, cu care au fost otrăviți pe 4 martie fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica lui, Iulia, spune unul dintre oamenii de știință care au contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice, rusul Vladimir Uglev.

Vladimir Uglev a vorbit despre otrăvirea lui Serghei Skripal, care a declanșat un război diplomatic de proporții între Rusia și Marea Britanie, într-un interviu oferit site-ului The Bell.

Între 1972 și 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în orașul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetător în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei organice).

Uglev spune că Noviciok-ul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenți neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976, C-1976, A-1972 și D-1980.

Neurotoxinele A-1972 și D-1980 au fost dezvoltate de Piotr Kirpicev, care a condus programul Foliant al ministerului sovietic de apărare, unde URSS-ul trebuia să producă o replică pentru arma chimică de proveniență americană VX.

Persoana care i-a otrăvit pe fostul ofițer GRU și pe Iulia Skripal a transportat cel mai probabil neurotoxina sub forma „bilelor de bumbac” sau a pulberii și a introdus-o într-un dispozitiv de declanșare prin „degazare”.

„Dacă Skripal și fiica lui au primit o doză letală de B-1976 sau C-1976 ori D-1980, atunci, cel mai probabil, vor avea aceeași soartă ca și primele victime. Nu există un antidot pentru acești agenți toxici. Pot spune cu o exactitate de 100% că dacă Serghei Skripal și fiica lui vor fi deconectați de la aparate, vor muri. Acum, ei sunt vii doar din punct de vedere tehnic”, a explicat Uglev în interviu.

Cercetătorul a lucrat în laboratoarele GOSNIIOKHT până în 1994, dată la care rușii nu reușiseră încă să producă un Noviciok printr-un amestec binar, de două neurotoxine, cum ar fi cazul – până la proba contrarie - acestui tip de neurotoxină folosit împotriva lui Serghei Skripal.

Cea mai recentă ipoteză legată de felul în care au fost otrăviți cei doi este aceea că neurotoxina ar fi fost introdusă în sistemul de ventilație al mașinii lui Serghei Skripal, potrivit unor surse din serviciile secrete americane.

Sursele descriu substanța neurotoxică folosită în atacul asupra lui Serghei Skripal ca fiind de consistența „prafului”.

Acest scenariu vine după ce, vineri, 18 martie, The Telegraph, citând surse sub protecția anonimatului forțelor anti-tero britanice , a scris că neurotoxina ar fi fost plantată în bagajul Iuliei Skripal.

Noviciok ar fi fost impregnată într-un articol de îmbrăcăminte sau într-o trusă de cosmetic, iar cei doi s-ar fi contaminat atunci când fiica fostului agent și-a desfăcut bagajul în casa din Salisbury a lui Skripal.

Serghei Skripal şi fiica lui se află în continuare spitalizați în stare critică.

Sursa: digi24.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md