Un nou ULTIMATUM dat autorităților de către fermieri, pentru ca să fie îndeplinită principala revendicare – alocarea sumei de 700 de milioane de lei. „În cazul în care vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură”
Negocierile de ieri-seară între Asociația „Forța Fermierilor” și prim-ministrul Dorin Recean nu s-au soldat cu rezultate concrete, iar agricultorii vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a patra zi consecutiv. Fermierii solicită de urgență alocarea, în două tranșe, a sumei de 700 de milioane de lei, pentru ca să fie salvați de la faliment producătorii mici și mijlocii.
Potrivit conducerii Asociației „Forța Fermierilor”, discuția de ieri-seară cu premierul Recean a fost „una stranie”.
„Ieri, am primit promisiunea de la președinta Maia Sandu că în două zile va fi clarificată poziția Uniunii Europene cu privire la alocarea resurselor financiare pentru acoperirea pierderilor la producerea culturilor cerealiere și oleaginoase. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ne-a comunicat faptul că deja sunt identificate 200 de milioane de lei pentru plata compensațiilor. Totodată, premierul Recean a fost evaziv în discuția cu noi. În cele din urmă, premierul a promis public că până marți, 27 iunie, va oferi un răspuns concret referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare a acestora”, se arată într-un comunicat de presă al fermierilor.
Agricultorii mai spun că au suspiciuni rezonabile că autoritățile ar trage de timp, chiar dacă asociația a demonstrat „flexibilitate maximă” în negocieri și a propus că inițial să fie alocate măcar 350 de milioane de lei pentru salvarea fermierilor mici și mijlocii.
„Asociația „Forța Fermierilor” a decis că linia de credibilitate față de sinceritatea autorităților în raport cu producători agricoli este 27 iunie, când așteptăm răspunsul final al prim-ministrului. Astăzi vom depune o declarație privind desfășurarea în ziua de marți, 27 iunie, a unui marș cu tehnica agricolă în jurul clădirii Guvernului. În cazul în care vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură. Nu putem admite falimentul fermierilor mici și mijlocii, cu tot cu satele în care își desfășoară activitatea și transformarea R. Moldova în moșia la 3-4 companii transnaționale”, se mai arată în comunicatul Asociației.
Peste 1 800 de copii ai refugiaților ucraineni frecventează școlile și grădinițele din Chișinău
Hospices of Hope Moldova: Modificările propuse de parlamentarul Radu Marian vor aduce mai multe finanțări pentru organizațiile de caritate
VIDEO // Un complice vizat în cazul tentativei de a incendia mașini ale Poliției, dar și sediul CEC, reținut de Poliție