07:43:07 18.04.2024
Stiri

Altfel de ședințe comune ale GUVERNELOR României și R. Moldova: „Chișinăul și Bucureștiul trebuie să formeze o echipă de negociere comună, care să discute tot ce ne preocupă și care ar fi căile să dezvoltăm cooperarea în sensul unei REÎNTREGIRI”

Actualitate 23.01.2022 13:18 Vizualizări3060 Autor: Ziarul National
Altfel de ședințe comune ale GUVERNELOR României și R. Moldova: „Chișinăul și Bucureștiul trebuie să formeze o echipă de negociere comună, care să discute tot ce ne preocupă și care ar fi căile să dezvoltăm cooperarea în sensul unei REÎNTREGIRI”


Ședințele comune ale guvernelor României și R. Moldova nu trebuie să semene cu cele precedente, în care se spun doar cuvinte frumoase, consideră fostul ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu. Întâlnirile între cele două executive ar avea sens dacă Bucureștiul și Chișinăul ar forma o echipă de negociere comună, „care să discute căile de cooperare în sensul unei reîntregiri”.

Diaconescu spune că a participat la două sau trei ședințe comune ale Guvernelor de la București și Chișinău, dar în afară de cuvinte frumoase nu s-ar fi întâmplat nimic.

Citește și: România și R. Moldova au convenit să ACCELEREZE implementarea proiectelor bilaterale în sectoarele-CHEIE. Cele două GUVERNE pregătesc agenda pentru o ședință comună

„Am participat cred că la două sau la trei întâlniri interguvernamentale. Din aceste întâlniri au rezultat cuvinte frumoase, dar niciun proiect. Deci, dacă Chișinăul și Bucureștiul formează o echipă de negociere comună în care să discute absolut tot ceea ce ne preocupă și care ar fi căile să dezvoltăm cooperarea în sensul unei reîntregiri, dar nu de fațadă, atunci această întâlnire ar avea sens. Dacă din nou se întâlnesc miniștrii, exprimând fiecare un punct de vedere în ceea ce privește: disponibilitatea; dorința de a coopera și atât, poate fi o întâlnire pentru presă și de ochii lumii, dar care nu va conta”, a declarat Diaconescu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Citește și: AVERTISMENT de la București: Riscul unui conflict ARMAT între Rusia și Ucraina este foarte mare, iar R. Moldova și România se află în mijlocul FOCARULUI. „E nevoie de plan COMUN… Pot apărea escaladări care, odată neprevenite, nu vor putea fi oprite”

În același context, Cristian Diaconescu a explicat ce are în vedere când spune despre „posibilitatea unei reîntregiri”.

„M-am referit la ceva mult mai complex decât declarații de circumstanță sau care fac parte contra-argumentativ din războiul hibrid. M-am referit la colaborare punctuală, pe mai multe paliere: economic, politic, militar, instituțional, în domenii pe care, repet, dacă există disponibilitate și de o parte, și de alta, în mod concret se pot identifica. Mă refer la o reîntregire în ceea ce privește conectarea la valorile vestice. Ideea de a rezolva punctual, de a stinge incendii în diverse locuri, cu măsuri mai mult sau mai puțin respectate după aceea la nivel instituțional, este una perfect contraproductivă astăzi. Priviți ce mize sunt în jurul nostru, or de la aceste teme pe o listă bine pusă la punct, un plan cu date, cu momente certe în care cele două țări să se coordoneze reciproc mi se pare absolut necesar, altfel vorbim doar de pomană”, a conchis fostul șef al diplomației române.

Amintim că, pe 11 februarie 2022, la Chișinău va avea loc ședința comună a guvernelor de la București și Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md