VIDEO // Senator de la București îndeamnă cetățenii R. Moldova să conteze pe România: „Ceea de națiunii germane nu i-a fost refuzat nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, nici națiunii ROMÂNE de pe ambele maluri ale Prutului”
Națiunea română de pe ambele maluri ale Prutului are două opțiuni în acest moment - reunificarea în cadrul Uniunii Europene, dacă parcursul european R. Moldova „va merge bine”, sau Unirea R. Moldova cu România, în cazul unor evoluții militare dinspre Marea Neagră.
În ambele cazuri, cetățenii R. Moldova trebuie să conteze pe ajutorul România, a declarat Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București, fost ministru de Externe, în cadrul ședinței comune a parlamentelor României și R. Moldova, desfășurate sâmbătă, 18 iunie 2022, la Chișinău.
Potrivit lui Titus Corlățean, politicienii din România ajută R. Moldova pentru că avem „un fundament comun de identitate”.
„Avem aceeași mamă care se numește limba română, avem același Dumnezeu care este al românilor și nimeni, în istoria trecută, prezentă și viitoare, nu va putea să modifice sau să rescrie, oricât ar încerca, acest adevăr istoric de identitate comună românească”, a punctat senatorul, aplaudat de către deputații de pe ambele maluri ale Prutului.
Oficialiul de la București a adăugat că R. Moldova trebuie să primească statutul de candidată pentru aderare la UE „fără condiționalități” și a avertizat că urmează un drum dificil, iar autoritățile de la Chișinău nu trebuie să uite că „reformele se fac aici”.
Citește: Textul integral al declaraţiei comune a Parlamentelor României şi Republicii Moldova
„S-ar putea, și nimeni nu poate exclude această posibilitate, ca perioada care urmează să fie infinit mai dificilă, dacă vor fi anumite evoluții de natură militară, de exemplu dinspre Marea Neagră. Într-o astfel de situație, este de datoria mea să spun că trebuie să știți foarte clar că sprijinul principal pe care-l veți avea, dacă vor fi astfel de evoluții, este dincolo de Prut. Noi suntem acolo, suntem pregătiți să vă știm alături de noi și este decizia Dvs. de a acționa în comun, dacă vor fi evoluții nefavorabile”, a fost din nou aplaudat Titus Corlățean.
Fostul ministru român de Externe a adăugat că, de-a lungul timpului, a discutat de multe ori cu oficialii europeni despre similitudinile privind reunificarea națiunilor germană și română.
„Ceea ce națiunii germane nu i-a fost refuzat, de asemenea într-un eveniment istoric și a fost acceptat pentru că era o reparație istorică legitimă, un lucru firesc, normal, am fost de acord cu toții că era corect, același lucru nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, națiunii române. Și e o chestiune de principiu pentru care noi trebuie să știm să ne batem”, a comparat senatorul.
Politicianul de la București a mai spus că România susține calea europeană pe care a ales-o R. Moldova, având în vedere că „istoria a fost așa cum a fost”.
„Dacă lucrurile vor merge bine în direcția respectivă, ne vom unifica acolo, în Uniunea Europeană, alături de ceilalți. Iar dacă vor fi condiții vitrege, veți ști să contați pe noi. Și noi suntem acolo, dincolo de Prut!", și-a încheiat discursul de la Chișinău Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei