11:50:03 22.04.2024
Stiri

VIDEO // Senator de la București îndeamnă cetățenii R. Moldova să conteze pe România: „Ceea de națiunii germane nu i-a fost refuzat nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, nici națiunii ROMÂNE de pe ambele maluri ale Prutului”

Actualitate 19.06.2022 12:33 Vizualizări1871 Autor: Ziarul National
VIDEO // Senator de la București îndeamnă cetățenii R. Moldova să conteze pe România: „Ceea de națiunii germane nu i-a fost refuzat nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, nici națiunii ROMÂNE de pe ambele maluri ale Prutului”


Națiunea română de pe ambele maluri ale Prutului are două opțiuni în acest moment - reunificarea în cadrul Uniunii Europene, dacă parcursul european R. Moldova „va merge bine”, sau Unirea R. Moldova cu România, în cazul unor evoluții militare dinspre Marea Neagră.

În ambele cazuri, cetățenii R. Moldova trebuie să conteze pe ajutorul România, a declarat Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București, fost ministru de Externe, în cadrul ședinței comune a parlamentelor României și R. Moldova, desfășurate sâmbătă, 18 iunie 2022, la Chișinău.

Citește și: VIDEO // Reuniune ISTORICĂ a Parlamentelor de la Chișinău și București. Deputații au adoptat o DECLARAȚIE comună: „Vocea poporului român este aceeași și nu poate fi ignorată în Europa”

Potrivit lui Titus Corlățean, politicienii din România ajută R. Moldova pentru că avem „un fundament comun de identitate”.

„Avem aceeași mamă care se numește limba română, avem același Dumnezeu care este al românilor și nimeni, în istoria trecută, prezentă și viitoare, nu va putea să modifice sau să rescrie, oricât ar încerca, acest adevăr istoric de identitate comună românească”, a punctat senatorul, aplaudat de către deputații de pe ambele maluri ale Prutului.

Citește și: VIDEO // Asigurări de la cel mai înalt nivel: „R. Moldova NU va intra într-o CRIZĂ energetică nici în ceea ce privește gazul, nici în ceea ce privește electricitatea. România are datoria să fie alături”

Oficialiul de la București a adăugat că R. Moldova trebuie să primească statutul de candidată pentru aderare la UE „fără condiționalități” și a avertizat că urmează un drum dificil, iar autoritățile de la Chișinău nu trebuie să uite că „reformele se fac aici”.

Citește: Textul integral al declaraţiei comune a Parlamentelor României şi Republicii Moldova

„S-ar putea, și nimeni nu poate exclude această posibilitate, ca perioada care urmează să fie infinit mai dificilă, dacă vor fi anumite evoluții de natură militară, de exemplu dinspre Marea Neagră. Într-o astfel de situație, este de datoria mea să spun că trebuie să știți foarte clar că sprijinul principal pe care-l veți avea, dacă vor fi astfel de evoluții, este dincolo de Prut. Noi suntem acolo, suntem pregătiți să vă știm alături de noi și este decizia Dvs. de a acționa în comun, dacă vor fi evoluții nefavorabile”, a fost din nou aplaudat Titus Corlățean.

Citește și: Președinta Maia Sandu a deschis ședința comună a PARLAMENTELOR de la Chișinău și București: „România a fost mereu alături de noi, relațiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”


Fostul ministru român de Externe a adăugat că, de-a lungul timpului, a discutat de multe ori cu oficialii europeni despre similitudinile privind reunificarea națiunilor germană și română.

Citește și: VIDEO // Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: „Frații noștri au dreptul să-și aleagă destinul. UNIREA va rămâne mereu în sufletele noastre, iar ea se poate realiza într-o Europă unită, în care R. Moldova va sta alături de România”

„Ceea ce națiunii germane nu i-a fost refuzat, de asemenea într-un eveniment istoric și a fost acceptat pentru că era o reparație istorică legitimă, un lucru firesc, normal, am fost de acord cu toții că era corect, același lucru nu-i poate fi refuzat, în eventuale condiții vitrege, națiunii române. Și e o chestiune de principiu pentru care noi trebuie să știm să ne batem”, a comparat senatorul.

Citește și: DISCURS // Igor Grosu, RECUNOSCĂTOR României: „România a știut să facă diferența clară între soarta cetățenilor moldoveni, pe de o parte, și scopurile meschine ale conducătorilor R. Moldova, pe de altă parte”

Politicianul de la București a mai spus că România susține calea europeană pe care a ales-o R. Moldova, având în vedere că „istoria a fost așa cum a fost”.

„Dacă lucrurile vor merge bine în direcția respectivă, ne vom unifica acolo, în Uniunea Europeană, alături de ceilalți. Iar dacă vor fi condiții vitrege, veți ști să contați pe noi. Și noi suntem acolo, dincolo de Prut!", și-a încheiat discursul de la Chișinău Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la București.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md