03:38:41 20.04.2024
Stiri

AVERTISMENT de la București: Riscul unui conflict ARMAT între Rusia și Ucraina este foarte mare, iar R. Moldova și România se află în mijlocul FOCARULUI. „E nevoie de plan COMUN… Pot apărea escaladări care, odată neprevenite, nu vor putea fi oprite”

Actualitate 21.01.2022 10:41 Vizualizări2586 Autor: Ziarul National
AVERTISMENT de la București: Riscul unui conflict ARMAT între Rusia și Ucraina este foarte mare, iar R. Moldova și România se află în mijlocul FOCARULUI. „E nevoie de plan COMUN… Pot apărea escaladări care, odată neprevenite, nu vor putea fi oprite”


Situația la granița R. Moldova și României devine din ce în ce mai tensionată, în contextul în care există un risc sporit ca Federația Rusă să invadeze Ucraina. Astfel, R. Moldova și România se află chiar în mijlocul focarului și ar trebui să aibă un plan comun pentru a face față provocărilor, a declarat fostul ministru al Afacerilor Externe de la București, liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu.

„În primul rând, este una dintre cele mai complicate crize după anii ‘90, după Războiul Rece, este o criză cu mai multe variante în ceea ce privește posibilele deznodăminte. Nu este deloc simplu ceea ce se întâmplă, pe zi ce trece, cel puțin din perspectiva Federației Ruse, este tot mai greu să se situeze pe poziții ceva mai flexibile.

Au apărut afirmații din zona americană în ceea ce privește posibile acțiuni sub steag fals în Ucraina, acel tip de provocare ce ar legitima la un moment dat o intervenție militară directă, inclusiv ideea unui tip de microb informatic extrem de coroziv și periculos privind instituțiile din Ucraina. Se vorbește mult, rezultatele sunt destul de reduse, iar în mijlocul focarului se află România și R. Moldova. Aici nu este vorba numai de Ucraina, atenție! Sigur Ucraina, din perspectiva limitelor de demarcație a intenției Alianței Nord-Atlantice, preocupă Federația Rusă, dar spațiul de securitate, într-o formă sau alta, în condiții de escaladare, pe de o parte ne cuprinde și pe noi, pe de altă parte evident că, odată ce este amenințat, și Chișinăul, și Bucureștiul trebuie să intre într-o stare de alertă, după părerea mea, foarte serioasă”, a declarat Diaconescu într-o intervenție pentru Europa Liberă.

Fostul șef al diplomației române a menționat că, în următorii ani, Rusia va testa serios regiunea Mării Negre, iar România, dacă vrea să conteze, ar trebui să se implice mai mult decât simpla exprimare diplomatică a preocupării față de comportamentul Kremlinului.

„Mă refer la solidaritate, parteneriat între noi, între R. Moldova și România. Da, este adevărat, constituțional R. Moldova a ales calea europeană, dar acum discutăm despre alte subiecte. Și din această perspectivă, situația strategică în care ne aflăm ambele state presupune un plan comun de răspuns pe mai multe variante. Și aici nu mă refer la cele de natură militară, să fie foarte clar, dar sunt elemente de război hibrid, pot apărea la un moment dat accidente care să intre în spirală și escaladări care, odată neprevenite sau necontrolate, să nu mai poată fi oprite.

Deci, de această dată discutăm de securitatea națională a statelor noastre. În al doilea rând, în această zonă, fie în proximitatea Alianței, mă refer la R. Moldova, fie chiar în interiorul Alianței, și aici mă refer la România, vor exista elemente de testare, așa cum se întâmplă în Belarus. Sunt exerciții militare sau urmează să desfășoare exerciții militare, care testează solidaritatea alianței privind Polonia și Lituania, și acest lucru se poate întâmpla sau pe alt tip de scenariu fie în R. Moldova, fie la Gurile Dunării. Toate aceste elemente trebuie avute în vedere. Eu sper că acest lucru se întâmplă, și e nevoie să se procedeze de așa manieră încât reacțiile, în caz de o astfel de evoluție, să nu fie unele pe moment, ci să fie pregătite pe variante în funcție de tipul de amenințare care la un moment dat s-ar produce. Repet, sper să nu se întâmple așa ceva, dar noi avem obligația, și mai ales în fața opiniei publice, de a spune exact la ce ne putem aștepta, pentru că lumea trebuie să fie pregătită, indiferent din ce perspective. Sper că dialogul între Chișinău și București este în acest moment unul 7 din 24, cum se spune, iar pe de altă parte, în mod evident, și eforturile României în a genera răspunsuri care arată solidaritatea și coeziunea în Alianța Nord-Atlantică sunt în egală măsură utile și României și R. Moldova”, a punctat Diaconescu.

Liderul PMP s-a referit și la recentele informații furnizate de serviciile secrete ucrainene, potrivit cărora serviciile speciale rusești „pregătesc” provocări împotriva militarilor ruși din regiunea transnistreană, intenționând să dea vina pe Ucraina.

„Da, sunt acțiunile sub steag fals. Auzim astfel de semnale din gura președintelui SUA, din luările de poziție ale unor miniștri din Europa. Deci nu putem să nu ținem seama de astfel de elemente de alertă. Sigur pot avea și o valoare de semnal, dar pot reprezenta chiar și gesturi cu un anume tip de coeficient de certitudine. Federația Rusă și-a retras personalul diplomatic neesențial din Ucraina, inclusiv soțiile și copiii diplomaților, ceea ce în egală măsură, repet, poate avea valoare ca și transmiterea unui tip de atitudine, dar poate fi și într-adevăr o chestiune de protecție a respectivului personal din perspectiva unei confruntări directe”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md