14:24:19 27.01.2021
 
Stiri

DOC // Stare de URGENȚĂ în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova până pe 15 ianuarie 2021: Restaurantele și barurile vor funcționa până la 22.00, iar teatrele vor fi închise. Ce alte INTERDICȚII anunță autoritățile

Actualitate 27.11.2020 16:28 Vizualizări2010 Autor: Ziarul National
DOC // Stare de URGENȚĂ în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova până pe 15 ianuarie 2021: Restaurantele și barurile vor funcționa până la 22.00, iar teatrele vor fi închise. Ce alte INTERDICȚII anunță autoritățile


Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis astăzi insituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova de pe 30 noiembrie 2020 până pe 15 ianuarie 2021.

Autoritățile și-au motivat decizia prin numărul mare de cazuri noi de infectare cu COVID-19 înregistrat zilnic și evoluția îngrijorătoare a pandemiei.

În următoarea lună și jumătate vor fi interzise mai multe activități, iar angajatorii sunt încurajați să exploateze la maximum munca la distanță a angajaților.

Astfel, pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19, CNESP a decis să interzică activitatea cluburilor de noapte - discoteci, karaoke, disco-baruri - începând de sâmbătă, 28 noiembrie.

Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor activa până la ora 22.00.

De asemenea, în perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

CNESP a mai stabilit că instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Orarul de călătorie al transportului public, inlcusiv numărul de unități de transport, va fi ajustat după necesitate în orele de vârf, iar conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe tot parcursul călătoriei.

Autoritățile mai anunță că vor fi permise întrunirile în masă cu caracter unic și evenimentele festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a declarat premierul Ion Chicu, cel care a prezidat ședința CNESP.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a raportat că în total au fost confirmate până acum 102 894 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 10 880 sunt active.

În prezent avem 3 499 de persoane spitalizate, în terapie intensivă – 253, iar 52 sunt conectate la sistemul de ventilare.

Spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele republicii – 85%.

Viorica Dumbrăveanu a mai anunțat că, într-o săptămână, va fi activat încă un spital din mun. Chișinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.01.2021 12:51 Ziarul National ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și ...

25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md