21:27:15 27.05.2024
Stiri

PD cere partenerilor externi să intervină de URGENȚĂ: „Deputați din fracțiunea parlamentară a PD sunt intimidați ca să-și depună mandatele sau să treacă la alte formațiuni politice aflate la guvernare”

Politică 05.08.2019 10:39 Vizualizări4883 Autor: Ziarul National
PD cere partenerilor externi să intervină de URGENȚĂ: „Deputați din fracțiunea parlamentară a PD sunt intimidați ca să-și depună mandatele sau să treacă la alte formațiuni politice aflate la guvernare”


Partidul Democrat din Moldova (PD) acuză actuala majoritate parlamentară de „derapaje antidemocratice” și abuzuri la adresa opoziției.

Într-o scrisoare adresată Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European, Departamentului de Stat și Consiliului Europei, democrații enumeră mai multe încălcări care ar fi fost admise de actual guvernare.

Democrații susțin că membrii de partid ar fi amenințați cu dosare penale ca să treacă de partea actualei puteri, guvernarea ar încălca principiul separării puterilor în stat, partajând conducerea anumitor instituții, cum ar fi CNA, PG, SIS, dar și libertatea mass-media, adică exact ceea ce li se incrimina și lor atunci când erau la guvernare.

„PD, în calitate de principală forță politică de opoziție, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu multiplele derapaje antidemocratice și abuzuri ale actualei puteri, instaurate în R. Moldova. PD își exprimă îngrijorarea în legătură cu declarațiile recente ale actualei puteri, potrivit cărora Partidul Democrat „trebuie declarat în afara legii”. Considerăm aceasta o tentativă de eliminare a singurului partid parlamentar de opoziție, o răfuială politică a guvernării. Coaliția de guvernare continuă să facă presiuni asupra Procuraturii Generale pentru ca aceasta să inițieze un dosar penal pentru uzurparea puterii în stat, inițiativă respinsă anterior de această instituție”, se arată în scrisoare.

De asemenea, democrații consideră că e grav faptul că președintele Igor Dodon „a anunțat că a dat indicații noului procuror general interimar să investigheze uzurparea puterii de stat în luna iunie curent”. „Aceste tentative de a fabrica dosare penale liderilor PD pentru uzurparea puterii în stat sunt revoltătoare, inclusiv în contextul în care comunitatea internațională a salutat transferul pașnic al puterii din partea PD. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a creat o comisie de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a PD realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”. Comisia exercită presiuni asupra instituțiilor statului și nu are drept scop „elucidarea circumstanțelor”, ci condamnarea publică a PD și scoaterea formațiunii în afara legii, în contextul alegerilor locale din luna octombrie”, se plâng reprezentanții conducerii PD.

Totodată, aceștia spun că se fac presiuni asupra membrilor de partid, inclusiv deputați, primari, funcționari.

„Membrii PD sunt alarmați și de presiunile pe care le exercită asupra acestora reprezentanții actualei puteri. Sute de funcționari din țară sunt demiși din funcție doar pentru motivul că au făcut parte din fosta guvernare. Noul Guvern a concediat ilegal într-o singură zi 65 de funcționari (secretari de stat angajați prin concursuri transparente și publice, dar și șefi ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat).

Avem semnale și plângeri de la organizațiile teritoriale ale partidului, în care membrii PD ne spun că sunt persecutați, amenințați și șantajați cu dosare penale ca să treacă la partidele noii puteri politice. Deputați din fracțiunea parlamentară a PD sunt intimidați ca să-și depună mandatele sau să treacă la alte formațiuni politice aflate la guvernare. Ba mai grav, recent înregistrăm cazuri în care rude ale deputaților sau membrilor de partid sunt reținute/arestate în cadrul unor dosare penale fabricate”.

PD informează partenerii externi că actuala guvernare a purces la partajarea politică a unor instituții. „Atragem atenția și asupra derapajelor antidemocratice și anticonstituționale, în condițiile în care liderii actualei coaliții au partajat si au subordonat politic instituțiile de forță, de justiție și nu doar: SIS, CNA, Procuratura Generală, Serviciul Pază și Protecție de Stat, Comisia Electorală Centrală. Totodată, politicienii de la putere continuă să împartă, în mod netransparent, și funcțiile în alte instituții ale justiției si sa le subordoneze politic, precum Curtea Constituțională, CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii, etc. Asistăm în ultimele săptămâni la partajări politice ale instituțiilor care ar trebui sa fie independente, la concursuri trucate pentru anumite funcții, la politizarea totală și fără precedent a instituțiilor de drept.

Revoltător și cel mai grav este că cei numiți în funcții la conducerea instituțiilor de drept primesc indicații directe de la politicieni, inclusiv în mod public, încălcând flagrant principiul separației puterilor în stat. Recent președintele țării a anunțat că în următoarele săptămâni „vor apărea dosare penale, cazuri foarte concrete, răsunătoare, de atragere la răspundere, inițierea dosarelor penale a persoanelor care au fost în conducerea veche”.

În fiecare caz de abuz al alianței PSRM-PAS-PPDA se face trimitere la o mitică declarație privind „statul captiv”, care, în opinia lor, anulează orice lege în țară, inclusiv norma Constituțională. Însă modul în care împart și subordonează politic instituțiile de drept arată că țara noastră nu a fost niciodată mai captivă intereselor unor politicieni decât este astăzi. Iar ceea ce se vede public este doar o foarte mică parte din lucrurile grave care se întâmplă acum în instituțiile statului, în special în instituțiile de drept.

În acest context, facem apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină ferm pentru a stopa toate aceste abuzuri și presiuni ale guvernării. Solicităm, de asemenea, implicarea dvs. pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice”, se mai spune în declarație.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md