05:04:53 16.04.2024
Stiri

VIDEO // Părinții din capitală NU vor mai fi obligați să plătească TAXELE ILEGALE pentru grupele cu program prelungit din școli, impuse de administrația lui Ion Ceban. Păvăloi rămâne DEMIS, iar viceprimarul Ilie Ceban riscă dosar PENAL

Actualitate 31.01.2024 13:11 Vizualizări2639 Autor: Ziarul National
VIDEO // Părinții din capitală NU vor mai fi obligați să plătească TAXELE ILEGALE pentru grupele cu program prelungit din școli, impuse de administrația lui Ion Ceban. Păvăloi rămâne DEMIS, iar viceprimarul Ilie Ceban riscă dosar PENAL


Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) prezidată de premierul Dorin Recean a anulat astăzi, 31 ianuarie, decizia CSE din Chișinău, prin care au fost impuse taxe pentru cei 40 de mii de elevi care frecventează grupele cu program prelungit din școli.

De asemenea, CSE a anulat decizia structurii de la nivelul capitalei prin care șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chișinău, Andrei Pavaloi, a fost menținut în funcție, în pofida faptului că acesta a fost demis printr-un ordin al ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Comisia a constatat că nu există niciun temei legal pentru comisia municipală de a lua astfel de decizii și a solicitat Cancelariei de Stat să sesizeze Procuratura Generală pentru verificarea acțiunilor persoanelor responsabile de adoptarea deciziilor respective.

Potrivit lui Perciun, taxele de 360 de lei și 690 de lei pentru grupele cu program prelungit, anunțate anterior de primarul general Ion Ceban, sunt ilegale și părinții nu trebuie să plătească nimic.

„Astăzi au fost adoptate mai multe decizii de către CSE. Una dintre cele mai importante decizii ține de anularea deciziei CSE din Chișinău, prin care au fost puse pe umerii părinților taxele pentru programul prelungit. Responsabilitatea pentru asigurarea grupelor cu program prelungit revine autorităților publice locale. Din cauza supracreditării municipiului Chișinău, a lipsei resurselor financiare și neaprobării bugetului pentru 2024, Primăria caută soluții pentru ca să rezolve această situație. Astfel, ei au decis că soluția cea mai bună este CSE municipală, care nu are asemenea atribuții să impună colectarea de taxe de la părinți”, a precizat Perciun, după finalizarea ședinței CSE.

Tot astăzi, CSE a declarat nulă și decizia prin care a fost anulat ordinul ministrului Educației și Cercetării cu privire la încetarea raporturilor de muncă cu șeful interimar al DGETS, Andrei Pavaloi.

„Acest șef a fost promovat în funcție cu încălcarea prevederilor legale. Nu a fost desfășurat un concurs. Temei pentru anularea acestor decizii servește depășirea atribuțiilor de către CSE Chișinău, or această comisie nu are asemenea atribuții. Nu poate declara situație excepțională în sistemul educațional și nu poate anula ordinele emise de miniștri. Deci, e o depășire a atribuțiilor de serviciu și ne vom adresa organelor competente pentru a sancționa pe cei care se fac vinovați”, a anunțat Perciun.

Potrivit ministrului, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) ar trebui să se întrunească și să aprobe de urgență bugetul capitalei pentru 2024. În așa fel, grupele cu program prelungit își vor continua activitatea. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, atunci persoanele responsabile trebuie să-și asume răspunderea.

„Trebuie să aibă loc o ședință a CMC și să fie aprobe bugetul pentru 2024. În așa fel vor fi aprobate actele necesare pentru finanțarea acestor grupe cu program prelungit. Pentru asta au fost bugetați bani, au fost bugetați bani și pentru compensațiile la căldură. Nu știu ce se întâmplă, dar încercarea eludării prevederilor legale, prin utilizarea abuzivă a CSE Chișinău, nu este tolerabilă. Dacă ei vor încălca legea în continuare, atunci ne vom adresa la procuratură și Centrul Național Anticorupție. Ceea ce se întâmplă astăzi reprezintă depășirea atribuțiilor de serviciu și se sancționează fie penal, fie prin amendă și suspendare din funcție. Mă refer la cei care au semnat pe acea decizie a CSE Chișinău. E vorba de viceprimarul Ilie Ceban, alături de un grup de șefi de direcții. Mai mult, ei au expediat o scrisoare direcțiilor din cadrul Primăriei Chișinău pe 25 ianuarie curent, în care spuneau că ordinul ministrului cu privire la demiterea șefului DGETS nu este valid. Asta în condițiile în care ordinul a fost emis pe 26 ianuarie. Este o sfidare a autorității publice centrale, iar acest lucru se sancționează”, a punctat ministrul Perciun.

Până atunci, părinții trebuie să pună presiune pe consilierii de la Mișcarea Alternativă Națională și pe primarul Ion Ceban, ca să aprobe bugetul pentru 2024 și să nu caute soluții ilegale, a conchis Dan Perciun.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md