07:18:18 24.05.2024
Stiri

Unul dintre liderii PAS, explicații despre DEMITEREA Guvernului Gavrilița: „Anumite DISENSIUNI au afectat capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele trei instituții-cheie nefiind perfecte”

Actualitate 13.02.2023 11:59 Vizualizări2674 Autor: Ziarul National
Unul dintre liderii PAS, explicații despre DEMITEREA Guvernului Gavrilița: „Anumite DISENSIUNI au afectat capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele trei instituții-cheie nefiind perfecte”


„Mulți se întreabă de ce este necesară schimbarea Guvernului. Nu există un răspuns univoc, e vorba și de provocări legate de securitate, de erodarea capitalului politic și de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului”, a scris pe Facebook vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun.

Potrivit fruntașului PAS, Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore, care au complicat mult actul guvernării și, într-un final, au furnizat argumentele necesare pentru a determina o schimbare.

Dan Perciun a subliniat că fostul Guvern a avut mai multe reușite, pe fonul crizelor externe care s-au abătut peste R. Moldova în ultimii doi-trei ani.

1. Guvernul a fost numit pe fundalul unor așteptări enorme atât din partea cetățenilor, cât și a colegilor din partid. Toți și-au dorit schimbări profunde, rapide și la capitolul cadre, și la capitolul reforme.

2. Să răspunzi acestor așteptări ar fi fost o misiune imposibilă și în condiții „normale”, nemaivorbind de circumstanțele din ultimii doi ani. Creșterea prețurilor, generată în mare parte de factori în afara controlului guvernului, războiul, influxul de refugiați și șantajul energetic au complicat și mai mult această misiune.

3. Totodată, moștenirea unui aparat administrativ epuizat după ani de „reforme”, care au slăbit sectorul public și l-au făcut inert și neatractiv, cuplată cu lipsa de experiență în sector a anumitor colegi a însemnat că în anumite domenii lucrurile s-au întâmplat mai încet decât se aștepta.

4. Anumite disensiuni și contestări pe interior au afectat și ele capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele trei instituții cheie nefiind perfecte. Odată, cu trecerea timpului, divergențele au crescut.

5. Comunicarea a fost un punct slab, asupra căruia trebuia de concentrat mai mult. Odată cu schimbarea echipei, lucrurile s-au îmbunătățit, dar decizia a fost întârziată.

6. Bineînțeles, dincolo de toate astea Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu atacuri permanente din toate părțile, oligarhii fugari și Federația Rusă făcând front comun pentru a amplifica nemulțumirile obiective ale cetățenilor generate de un context socio-economic foarte complicat.

Cu toate acestea, Guvernul Gavrilița a fost probabil unul dintre cele mai bune guverne pe care le-am avut. Anume acest guvern:

1. A obținut statul de țară candidat

2. A învins dependența de gazul rusesc

3. A început interconectarea directă la rețeau de electricitate a României

4. A agreat deschiderea primului punct vamal comun cu RO

5. A implementat cea mai ambițioasă agendă de creștere a protecției sociale (majorarea dramatică a pensiei minime, unificarea și majorarea salariului minim, implementarea programului "Ajutor la Contor", 1000 de lei pentru toți copii sub 2 ani, formule noi de suport pentru tinerele familii)

6. A răspuns așteptărilor mediului de afaceri (cota 0 la impozitul nedistribuit, crearea Fondului "Facem", reformarea ODA, flexibilizarea Codului Muncii, înăsprirea condițiilor de eligibilitate pentru Ajutorul Social, digitalizarea unui șir de servicii publice destinate business-ului etc.)

7. A pornit reforma Inspecției Muncii pentru a reduce munca nedeclarată

8. A implementat reforma universitară

9. A pornit regionalizarea rețelei spitalicești

10. A extins accesul la medicamente compensate

11. A alocat peste 2 miliarde primăriilor fără discriminare politică prin "Programul Satul European"

12. A dat în exploatare drumuri care stăteau nefinalizate de ani de zile

13. A pornit reabilitarea rețelei feroviare

14. A relansat digitalizarea sectorului public (MDelivery, MSign)

15. A pornit reforma sistemică a justiției (evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, judecarea în absență, confiscarea averilor, reforma ANI)

16. A contribuit la întoarcerea gărilor, a aeroportului în proprietatea statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md