03:16:51 20.04.2024
Stiri

Maia Sandu a RESPINS mai multe LEGI aprobate de majoritatea PSRM - ŞOR: „Am încheiat socotelile cu Parlamentul ales conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri”

Actualitate 14.05.2021 21:22 Vizualizări9544 Autor: Ziarul National
Maia Sandu a RESPINS mai multe LEGI aprobate de majoritatea PSRM - ŞOR: „Am încheiat socotelile cu Parlamentul ales conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri”


Preşedintele Maia Sandu a respins mai multe legi aprobate în ultima perioadă de majoritatea PSRM - Partidul „ŞOR”. Şefa statului este convins că nu va mai primi de la viitorul Parlament, care urmează să fie ales pe 11 iulie curent, „legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională".

„Alianța Șor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiți și conțin în articole scrise vag, portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice. Am analizat aceste legi și am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage”, a argumentat șefa statului.

Astfel, președintele spune că a respins legea din 23 aprilie curent, prin care socialiștii și formațiunea lui Ilan Șor au anulat „datoria miliardului furat”.

„În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputații lui Șor nu are cum să fie bine intenționată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituționale acum două luni. Dar cel mai important - legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni - miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase”, a precizat Maia Sandu.

De asemenea, în Parlament a fost întoarsă și legea prin care statul ar fi compensat cheltuielile la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai: „Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari. Aceste compensații trebuie să ajungă la oamenii nevoiași, nu la deputați și miniștri sau la proprietari de castele și mașini luxoase”.

Președinta nu a promulgat nici legea privind comerțul intern. „Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar în varianta în care a fost votată va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu UE. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre UE. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi”.

„Am întors Parlamentului legea 53 din 22 aprilie 2021, care ar fi dus la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. Înțeleg că socialiștii se bucură de fiecare scumpire, crezând că asta lovește în președinte, dar e o abordare primitivă și lipsită de respect față de cetățeni. Oamenii înțeleg foarte bine situația. Am restituit și legea care creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaților corupți”.

Maia Sandu a explicat și de ce a restituit în Parlament legea ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale, care implică angajamente financiare pentru R. Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. „E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Pavel Voicu, Fadei Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis”.

„Astfel, am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională. În acest Parlament am fost aleasă și eu - pe circumscripția Europa, de către moldovenii alungați din propria țară de corupție, nedreptate și sărăcie. A fost un Parlament în care a avut loc debarcarea regimului Plahotniuc, cu un partener de coaliție care tremura de frică. A fost un Parlament în care am fost votată premier și apoi demisă din funcție pentru agenda prea curajoasă de reformă a justiției. În noiembrie 2019 acest Parlament a dat jos Guvernul condus de mine, iar peste un an, cu ajutorul cetățenilor, am scăpat de acest Parlament. Dizolvarea Parlamentului deschide porțile către noi oportunități, către ordine și dezvoltare în țara noastră.

Privesc în viitor cu optimism. Am încredere că cetățenii vor ști să aleagă grâul de neghină. Avem nevoie de o gură de aer proaspăt în Moldova. Avem nevoie de energie, dreptate, încredere, promisiuni ținute, investiții, stabilitate, guvernare responsabilă, implicare cetățenească. Chem cetățenii să iasă masiv la vot. E un moment de cotitură în istoria țării noastre. În ce direcție vom merge? Cui vom încredința responsabilitatea conducerii țării? Voi decideți. Cetățenii. Am toată încrederea în oamenii țării și știu că pentru Moldova vin vremuri bune", a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md