23:12:09 17.06.2024
Stiri

LOC se DISOCIAZĂ de Mihail Bagas, cercetat penal în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice de către Ilan Șor. Formațiunea a demarat demersurile necesare pentru retragerea candidaturii lui Bagas pentru Primăria Chișinău

Actualitate 25.09.2023 14:37 Vizualizări2209 Autor: Ziarul National
LOC se DISOCIAZĂ de Mihail Bagas, cercetat penal în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice de către Ilan Șor. Formațiunea a demarat demersurile necesare pentru retragerea candidaturii lui Bagas pentru Primăria Chișinău Captură


Liga Orașelor și Comunelor (LOC) se disociază de candidatul formațiunii pentru funcția de primar general, Mihail Bagas, cercetat penal într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor. Totodată, formațiunea condusă de copreședinții Anatolie Dimitriu, Alexandru Bujorean și Constantin Cojocari a decis să-i retragă suportul politic lui Mihail Bagas și a demarat demersurile necesare în vederea retragerii candidaturii acestuia pentru funcția de primar al capitalei, dar și de pe lista consilierilor municipali.

„Noi i-am oferit lui Mihail Bagas platforma LOC, dar afirmăm cu toată certitudinea că nu am primit niciun leu de la el pentru asta”, a afirmat astăzi copreședintele LOC, Alexandru Bujorean, într-o conferință de presă.

„S-a decis retragerea suportului politic oferit de formațiune candidatului la funcția de primar general, Mihail Bagas. LOC va face demersurile necesare către Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, în vederea retragerii lui Mihail Bagas din cursa electorală. LOC va păstra în cursa electorală lista candidaților pentru Consiliul Municipal Chișinău, dar și a candidaților din suburbii. Vom examina în mod individual fiecare candidat, în vederea neadmiterii candidaților deghizați. LOC se disociază de toate acuzațiile publice aduse de diverși actori politice. Vom rezista și vom merge ferm în acest alegeri”, a subliniat copreședintele LOC, Alexandru Bujorean, citind din decizia Consiliului Național al partidului, aprobată pe 24 septembrie curent.

Citește și: LOC nu admite că Mihail Bagas, reținut într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice, ar fi putut prelua conducerea formațiunii în beneficiul lui Ilan Șor

Sursa citată a condamnat campania de denigrare a formațiunii, lansată inclusiv de către Arina Spătaru, potrivit căreia LOC urma să fie preluat de Șor, prin intermediul lui Mihail Bagas, prietenul său din copilărie. Potrivit Arinei Spătaru, Bagas trebuia să preia conducerea LOC, iar mai apoi să transforme acest partid proeuropean într-un satelit al lui Șor.

„Noi salutăm orice acțiune ce duce la purificarea clasei politice, de deconspirare a agenților Moscovei finanțați de Șor și alți oligarhi fugari și vom susține excluderea lor din circuitul politic. Însă, în acea ieșire publică, Arina Spătaru a făcut și o declarație gravă, interpretând în felul său mesajul procurorului general transmis în Parlament. Dânsa a spus că partidul urmează să fie preluat de Șor, care ar fi și finanțatorul formațiunii. Arina Spătaru a uitat că LOC nu are funcție de președinte de partid. Formațiunea noastră este condusă de un board de copreședinți, numărul cărora va crește în funcție de reprezentarea teritorială. Ca să ajungi unul dintre copreședinți, trebuie să fii votat de majoritatea delegaților la congres. Dacă ipotetic admitem că Mihail Bagas este omul infiltrat de Șor în LOC, oare cum era să fie votat de delegați? Dacă organele de anchetă au informații că Bagas ar fi trebuit să preia conducerea LOC, atunci de ce acest proces a fost oprit? Noi chiar ne dorim să aflăm cum acest lucru s-ar fi întâmplat la modul practic”, a precizat Bujorean.

Sursa citată a infirmat faptul că Bagas ar fi fost finanțatorul LOC, mai ales cu banii lui Șor.

„S-a mai spus că Bagas ar fi finanțatorul LOC. Noi avem donații de 25 000 de lei, bani care au mers pentru închirierea sediului. Vrem să mai aflăm de la organele de anchetă de ce Bagas a fost reținut doar după ce a depus actele pentru înregistrarea în cursa electorală? Ancheta doar durează de mai mult timp. Răspunsul și aici este la suprafață – pentru a compromite imaginea LOC. Arina Spătaru, cum puteți fi atât de cinică și mincinoasă la adresa mea, dacă pe 19 august v-ați întâlnit cu mine în Leova, ca să discutați despre o eventuală colaborare între partide? Dacă LOC ar fi fost partidul lui Șor, atunci de ce a căutat Arina Spătaru să se întâlnească cu mine la Leova? Va spune și în cazul acesta că era sub acoperire? Ei i-am zis că în alegerile prezidențiale din 2024 ne putem pomeni în situația că nu vom avea altă alternativă decât a o susține pe Maia Sandu. Arina Spătaru a răspuns prompt: vă rog, nu faceți această prostie. Acest răspuns tot în Cezareea v-a fost dictat? Sau deja vă vedeți candidată la funcția de președinte al R. Moldova?”, a întrebat Bujorean.

Primarul de Edineț, Constantin Cojocari, este convins că această campanie de denigrare a LOC ar fi convenabilă mai multor partide politice de pe stânga și dreapta eșichierului politic.

„Afirm cu toată certitudinea că noi nu suntem partidul de buzunar al cuiva. Nu suntem partidul bandiților și oligarhilor. Suntem atacați pentru că toți candidații noștri la funcția de primar sunt foarte buni. Ne ponegresc pentru că nu au putut să ne racoleze oamenii. Noi vrem să demonstrăm că se poate de construit un partid de jos în sus, axat pe problemele oamenilor”, a conchis Cojocari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md