09:13:18 22.02.2024
Stiri

Igor Dodon, DERANJAT de faptul că „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua NAȚIONALĂ de transport a gazelor naturale. „Toate acțiunile guvernării sunt orientare pentru anularea contractului cu furnizorul rus”

Actualitate 20.10.2022 11:04 Vizualizări2407 Autor: Ziarul National
Igor Dodon, DERANJAT de faptul că „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua NAȚIONALĂ de transport a gazelor naturale. „Toate acțiunile guvernării sunt orientare pentru anularea contractului cu furnizorul rus”


Socialistul Igor Dodon este deranjat că actuala guvernare a condiționat împrumutul de peste un miliard de lei acordat SA „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”, cu gajarea rețelei naționale de transport al gazelor naturale.

În opinia lui Dodon, cercetat penal inclusiv pentru trădare de patrie, guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate ar dori naționalizarea rețelei de transport și ruperea contractului cu „Gazprom”.

Potrivit lui Dodon, ar fi fost mai simplu dacă Guvernul compensa diferența de tarif direct celor de la „Moldovagaz”.

Citește și: „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua de transport al gazelor. Guvernul amenință cu JUDECATA compania rusească. „Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, atunci acest lucru se va face din motive POLITICE”

„Decizia nocturnă a Guvernului Maiei Sandu referitor la scoaterea a încă un miliard de lei din bugetul de stat pentru a fi transferat către „Moldovagaz” și apoi concernului rus „Gazprom” evidențiază și mai mult neprofesionalismul și panica celor care au ajuns în fruntea țării. Pentru ce au ales așa combinații dubioase, care vor prejudicia grav bugetul de stat și cetățenii, dacă se poate aproba plafonarea tarifelor și compensarea diferenței direct de către guvern către „Moldovagaz”? La un consum lunar în perioada rece a anului de circa 120 - 150 de milioane de metri cubi de gaze, compensarea a jumătate din tariful de 29 de lei ar costa bugetul de stat circa două miliarde de lei, iar noi, consumatorii, am achita un tarif nu mai mare de 15 lei, ceea ce ar asigura și acumularea mai eficientă a plăților curente”, a calculat Dodon.

Citește și: Guvernul ÎMPRUMUTĂ cu peste un MILIARD de lei „Moldovagaz”, iar banii vor fi transferați rușilor de la „Gazprom” pentru consumul din septembrie și avansul pentru octombrie. Ce a pus în GAJ „Moldovagaz”

Socialistul consideră că trioul Sandu-Gavrilița-Spînu nu acceptă o astfel de abordare, deoarece ar dori naționalizarea „Moldovagaz”, în interesul național al R. Moldova.

„Arată dubios încercările de preluare a infrastructurii unei companii, în care statul deja deține peste 30% din acțiuni. Dacă se dorea naționalizarea acestei companii, atunci cadrul legal prevede o altă procedură. Evident ca toate aceste tentative stângace și pripite se vor finaliza cu un eșec total, iar pentru cetățenii acestei republici vor urma tarife și mai mari pentru gazele naturale, care vor include, pe lângă prețul destul de înalt, și dobânda de peste 21%. Este evident și faptul că toate acțiunile guvernării în domeniul energetic din ultimele luni sunt orientare pentru a provoca anularea relațiilor contractuale cu furnizorul rus de gaze naturale și trecerea la unele scheme dubioase de livrare a resurselor energetice prin intermediari din Occident, ceea ce, inevitabil, va duce la creșterea în continuare a tarifelor pentru cetățeni”, a conchis Dodon.

CITIȚI și „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, ar putea rămâne fără rețeaua de transport al gazelor. Guvernul amenință cu JUDECATA compania rusească. „Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, atunci acest lucru se va face din motive POLITICE”

Compania „Energocom” va acorda SA „Moldovagaz” un împrumut de peste un miliard de lei pentru pentru achitarea gazelor naturale. Suma urmează să fie debursată astăzi, 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj, iar data scadentă a împrumutului este 1 mai 2023, cu o dobândă egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (la moment - 21,5% anual).

Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii este gajarea, în favoarea SA „Energocom”, a părții sociale de 100% deținute de SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” și totalitatea activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (reţelele de transport, echipamentul, instalaţiile şi alte mijloace fixe aferente).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md